România, locul 7 în lume la spam. Cum ne apărăm?

România, locul 7 în lume la spam. Cum ne apărăm?

Atât Symantec, cât şi Panda Labs ne plasează pe a şaptea poziţie ca loc de provenienţă a mesajelor electronice nedorite. Bucureştiul este pe locul opt în topul capitalelor, la aceeaşi categorie.

Două studii realizate de companii din mediul de securitate IT plasează România pe locul 7 în topul ţărilor din care provin mesajele electronice de tip spam.

Potrivit Symantec, România are o „cotă de piaţă” sub 3%, în timp ce Panda Labs spune că avem 2,53% şi plasează Brazilia pe primul loc, cu 13,76%. La fel şi Symantec, dar numai cu o cotă de 6%.

„SUA reprezintă ţara preferată în care se trimit şi se plasează spamuri”, se arată în studiul Symantec.

Vulnerabilităţile sistemului

Teodor Cimpoeşu, managing director al Kaspersky Lab România şi Bulgaria, spune că, pentru a nu cădea victimă unui atac cibernetic, este obligatoriu să fie instalată pe computer o soluţie avansată de securitate cu actualizările la zi. Aceasta va oferi protecţie completă împotriva principalelor ameninţări informatice.

„Programele instalate pe computer trebuie actualizate frecvent pentru a nu ne expune riscului ca infractorii cibernetici să exploateze vulnerabilităţi de software”, mai spune Cimpoeşu.

Ciber-teroriştii, inventivi

„Spamer-ii folosesc diverse metode de modificare pentru a ascunde conţinutul grafic al mesajului precum adăugarea de pixeli la întâmplare, amestecarea literelor, a poziţiei şi dimensiunii textului împreună cu îmbinarea diferitor tipuri de fonturi sau chiar introducerea de conţinut legitim în cadrul imaginii spam, precum logouri de companie”, spun oficialii BitDefender.

Potrivit şefului Kaspersky, mulţi utilizatori cad în capcana spamului deoarece mesajele pe care le primesc nu mai vin acum doar prin e-mail, ci şi prin reţelele sociale, precum Twitter, Facebook, Hi5.

„Ei cad în capcană deoarece tind să acorde credibilitate mai mare unui mesaj care vine de la o persoană din lista lor de prieteni, nebănuind că linkul primit îi direcţionează către un site infectat. De fapt, contul „prietenului” respectiv a fost infectat şi trimite fără ştirea proprietarului mesaje la toate contactele din listă, cu scopul de a le infecta şi pe ele”, mai spune Teodor Cimpoeşu.

Bucureşti, pe poziţia a opta

În topul oraşelor cu provenienţă mare de spam se află şi Bucureştiul, pe locul 8, cu o cotă de 1%, pe podium fiind Seul (4,64%), Hanoi (3,99%) şi New Delhi (1,67%).

În mod surprinzător, ucrainenii sunt postaţi în urma Bucureştiului, Kievul având doar o porţie de 0,96%.

Ne puteți urmări și pe Google News