Romania, locul 32 in Europa la puterea de cumparare

Romania, locul 32 in Europa la puterea de cumparare

Romania se plaseaza pe locul 32, cu doua pozitii mai jos fata de anul trecut, in clasamentul anual al puterii de cumparare din 40 de state europene, realizat de firma germana GfK.

Puterea medie de cumparare a cetatenilor romani a fost estimata la 3.036 de euro/cap de locuitor, tara noastra plasandu-se inaintea Bulgariei (2.453 de euro), a Albaniei (1.599 de euro) si a Republicii Moldova (685 de euro; ultimul loc). Fata de anul trecut, Romania a fost depasita de Turcia si Serbia.

Un elvetian „poate” cat 40 de moldoveni

Pe primele locuri ale clasamentului se claseaza locuitorii Elvetiei si Liechtensteinului, cu cate 27.521 de euro pe cap de locuitor. Ei sunt urmati de luxemburghezi (27.395 de euro), norvegieni, irlandezi si danezi (21.521 de euro). Francezii, cu 18.873 de euro si clasati pe locul 9, o duc usor mai bine decat germanii (locul 10; 18.055 de euro), dar nu si decat austriecii (locul 8; 18.960 de euro), sau britanicii (locul 7; 19.863 de euro).

Consumatorii europeni au pentru cheltuiala un total de aproximativ 8.000 de miliarde de euro, puterea lor medie de cumparare fiind de circa 11.998 de euro. GfK noteaza ca ultima clasata, Republica Moldova, are o putere de cumparare reprezentand a 40-a parte din cea a fruntasei clasamentului, Elvetia.

Cresterea cea mai puternica se inregistreaza, potrivit studiului, in Irlanda, unde puterea de cumparare este acum cu 30% mai mare decat in 2003.

Studiul GfK remarca faptul ca, in unele regiuni din Europa Centrala si de Est, oamenii sunt mai bogati decat vecinii lor din Vest. Spre exemplu, locuitorii Budapestei au mai multi bani decat cei din orasul german Freienbessingen (Turingia), iar in capitalele natiunilor baltice, rezidentii sunt de asemenea mai bogati decat cei din comunitatile italiene mai sarace.

Intre tarile din Europa Centrala si de Est exista mari diferente, chiar si intre capitale: un locuitor al Bratislavei are de aproape doua ori mai multi bani decat un bucurestean. Discrepante similare se pot vedea si pe teritoriul unei singure natiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News