România, lider în UE! Cât de sănătoasă este creșterea economică accelerată

România, lider în UE! Cât de sănătoasă este creșterea economică accelerată

Institutul Național de Statistică a anunțat ieri că România a avut în al doilea trimestru al anului cea mai mare creștere economică trimestrială din ultimii opt ani. Este vorba de evoluția față de primele trei luni din 2015

Avansul economiei a fost de nu mai puțin 5,9% (serie ajustată sezonier), ceea ce ne plasează în poziția de lider absolut al Uniunii Europene la acest capitol. Mai mult, ne aflăm la distanță foarte mare de următoarea clasată, Slovacia, care a cunoscut o creștere de 3,7%.

Sunt datele semnal ale Statisticii, ceea ce înseamnă că încă nu se cunosc componentele creșterii. Decamdată, avem doar asigurările autorităților că este vorba despre o creștere sănătoasă și nu una bazată pe consum, ca înainte de criza financiară, atunci când economia duduia, dar baza creșterii era consumul. Or, nu consumam din ceea ce produceam, ci din importuri, adică pe datorie. „Creșterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investițiile, cu 9% al construcțiilor în trimestrul al II-lea și realizată în condițiile unei reduceri a cresterii comerțului cu amănuntul. Asta arată că nu e o creștere bazată doar pe consum, ci și pe investiții și că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate”, a comunicat, ieri, Ministrul Finanțelor, Anca Dragu.

Pe de altă parte, analiștii prestigioasei agenții Bloomberg susțin că, potrivit analizelor lor, consumul ar fi în continuare motorul economiei și nu industria. Majorarea salariilor bugetarilor, dar și scăderile de prețuri, generate de reducerea taxelor, ar fi inflamat cheltuielile. Până avem datele privind structura creșterii economice, toate opiniile sunt doar speculații.

Străinii investesc în economie

Cert este că străinii au încredere în România. Astfel, tot ieri Banca Națională a publicat datele privind nivelul investițiilor străine din primele șase luni ale anului. Acestea au crescut cu 23% față de aceeași perioadă de anul trecut, la 2 miliarde de lei.

Și nu este atât vorba despre împrumuturi de la firmele mamă către filialele pe care le au în România, cât mai ales despre profit reinvestit la noi în țară și extinderea afacerilor. Numai în primul semestru s-au înființat în România 2.687 de noi societăți, care au un capital social de aproape 20 de miliarde de dolari. Tot BNR a anunțat însă ieri că deficitul extern a fost destul de ridicat, de 2,5 miliarde de lei, în primele șase luni. Vestea bună este că, față de primele cinci luni din an, acesta este în scădere.

Datele privind evoluția economiei

Potrivit informațiilor prezentate ieri de Institutul Național de Statistică:

● Creșterea economiei în al doilea trimestru a fost de 5,9% față de trimestrul doi din 2015.

● Creșterea economiei în al doilea trimestru a fost de 1,5% față de primul trimestru din 2016.

● Creșterea economiei în primele șase luni a fost de 5% față de semestrul unu din 2015.