România, la mila Domnului. Virusul care ucide în masă se plimbă liber și nu poate fi anihilat

România, la mila Domnului. Virusul care ucide în masă se plimbă liber și nu poate fi anihilat

Boala mileniului în economia românească nu poate fi eradicată. „Inamicul” ascuns în păduri și frunzișuri este mistrețul care a adus pesta porcină africană, fără leac, în întreaga lume, iar pe teritoriul țării noastre a pătruns, prima oară, în 2017. În cel mai sumbru scenariu, pierderile s-ar putea ridica la două miliarde de euro

Autoritățile sunt în alertă după ce virusul pestei porcine a ajuns într-o fermă din Tulcea, adusă de un om care avea porci bolnavi în bătătură. Aproape 45.000 de capete de porcine trebuie sacrificate. O pagubă de peste 4,5 milioane de euro. Cauza, susțin specialiștii chestionați de EVZ, sunt porcii mistreți care au adus boala dinspre Ucraina și se plimbă, liberi, pe o suprafață de zeci de mii de hectare, în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Nu e periculos pentru om, dar fatal pentru porcine

Economia românească se află la răscruce. Crescătorii de porci, animalele a căror carne este cea mai râvnită în țara noastră, sunt în alertă de gradul zero, după ce virusul mortal al pestei porcine africane a făcut ravagii într-o fermă din Tulcea. Specialiștii în domeniu au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că virusul care nu este periculos pentru om dar este fatal pentru porcine, nu are leac.

Pesta porcină africană a ocolit țara noastră până anul trecut. Și atunci, însă, virusul a fost izolat în gospodării din Satu-Mare. Anul acesta, însă, un angajat al fermei din județul Tulcea, care avea acasă porci bolnavi, a adus boala între animalele din crescătorie. Este prima oară când a pătruns într- o fermă românească.

Mai grav, însă, este faptul că virusul letal nu poate fi controlat deoarece este purtat de porcii mistreți, veniți din Ucraina, care se plimbă, liberi. Cel mai mare pericol este în Rezervația Biosferei Delta Dunării, o arie protejată de zeci de mii de hectare.

Vânatul din Ucraina a migrat în România

În fața acestei amenințări, membri ai asociațiilor de producători de carne susțin că una dintre probleme este interzicerea vânătorii de mistreți. Porcii sălbatici au migrat spre România și din cauza faptului că în Ucraina, de exemplu, vânarea lor este mai permisivă. În România, odată ce iau contact cu populația „băștinașă” există risc mare de infectare cu virusul pestei porcine.

Fostul parlamentar Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronatului în Turismul din Delta Dunării, a declarat că interzicerea vânătorii în Deltă a produs mari dezechilibre și îi prejudiciază grav pe localnici. El susține că acest lucru a dus de-a lungul anilor la înmulțirea șacalilor și mistreților.

Șacalii, spune, Ilușcă, au ajuns să intre în curțile oamenilor. Or, dacă un șacal a mâncat carne infestată de pestă porcină, o transmite mai departe, în gospodării. „Puteau să îi lase să vâneze controlat, să omoare dăunătorii. Dar în Deltă nu se vânează nici măcar ciori”, susține Daniel Ilușcă.

Singura apărare: măsuri de protecție

Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) a declarat, pentru EVZ, că riscurile pentru crescătorii de porci nu se vor diminua, în perioada imediat următoare. Mișcarea mistreților pe o suprafață de zeci de mii de hectare, cum este Delta Dunării este greu de controlat.

În opinia sa, singura modalitate de a preveni un dezastru este izolarea focarelor și luarea măsurilor de prevenire. Adică, acolo unde sunt porci infestați trebuie sacrificați și zona, fie gospodărie, fie o fermă, trebuie dezinfectată.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că trebuie să își ia măsuri de protecție. În plus, cei care au constatat că au porcine bolnave trebuie să anunțe autoritățile, trebuie să știe că vor fi despăgubiți”, a explicat Ladoși. În privința fermelor de porci, președintele APCPR arată că au un sistem de protecție, însă, pentru a preveni ce s-a întâmplat în Tulcea, trebuie ca proprietarii să ia măsuri în privința angajaților care au acasă porci.

O neglijență de peste 4,5 milioane de euro

Complexul zootehnic Carniprod din Tulcea este nevoit să sacrifice cei aproape 45.000 de porci, după ce unul dintre angajați a adus virusul din gospodărie. Virusul nu afectează omul dar acesta poate să îl transmită pe mâini, pe încălțăminte etc. Ioan Ladoşi a declarat că valoarea estimată per cap de porcină este de 100 de euro, ceea ce înseamnă o pagubă de circa 4,5 milioane de euro la care se adaugă nutrețul și cheltuielile de dezinfectare a fermei.

Impact economic dezastruos

Deşi inspectorii sanitari vete rinari spun că pesta porcină africană nu afectează oamenii, acest virus produce pagube economice însemnate crescătorilor de porci, pentru că odată depistat virusul într-o fermă, toate animalele trebuie sacrificate şi neutralizate. Nu există tratament sau vaccin nicăieri în lume.

În cel mai sumbru scenariu, dacă ar fi afectate toate fermele de pe teritoriul României, pierderile ar fi uriașe, de circa 1,5-2 miliarde de euro. „Dacă un singur porc este infestat, trebuie să-i omori şi să-i incinerezi pe toţi. Virusul se poate lua prin atingere, mâncare, haine, unelte. La noi angajaţii nu intră cu nimic în buzunare în fermă. Mănâncă, se schimbă şi se spală în ferme”, a spus Cătălin Ene, acţionar al fermei Macro Suin din judeţul Argeş.

Garduri pentru mistreți

​Ioan Ladoși ne-a declarat că a propus - în perioada în care pesta porcină „dădea târcoale” României, fiind prezentă în țările vecine, precum Ucraina - construirea de garduri la graniță, pentru a împiedica migrarea porcilor mistreți. „Am fost luat în râs, însă țări precum Cehia sau Polonia au făcut acest lucru după ce s-au confruntat cu o astfel de epidemie”, a precizat Ladoși.

Teoretic, susține, președintele APCPR, ar trebui sacrificați toți porcii mistreți „pentru că nu știi care sunt bolnavi sau nu, în lipsa unui control asupra lor”. Practic, un porc bolnav mușcat de un șacal, de exemplu, poate duce virusul la alți mistreți sau la porcii din gospodării.

Măsuri luate de Guvern

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că situaţia în ceea ce priveşte pesta porcină, care afectează şi ţara noastră, este sub control, iar Guvernul va aproba măsuri de sprijinire financiară a fermierilor pentru activitatea de neutralizare a animalelor. „Monitorizăm în continuare această situaţie. Am luat deja o serie de măsuri pentru controlul şi limitarea extinderii virusului, echipele sunt în teren, situaţia este sub control, oamenii nu au motive de îngrijorare. Astăzi avem pe ordinea de zi noi măsuri de sprijinire a fermierilor. În primul rând, completăm legislaţia în acord cu normele europene în ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat fermierilor pentru activitatea de neutralizare a animalelor, care nu sunt destinate consumului uman”, a declarat Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei de Guvern.

Cinci județe afectate

Ioan Ladoşi a precizat că riscurile de îmbolnăvire a porcilor din gospodăriile din România nu se va diminua, în perioada imediat următoare. Autoritatea Naţională Sanitareă Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, până joi, că virusul a fost depistat în cinci judeţe din România: Satu Mare, Tulcea, Brăila, Constanţa și Bihor.

Ne puteți urmări și pe Google News