România își cumpără blindate pentru Ebola

România își cumpără blindate pentru Ebola

Pe motiv că este alertă de virus hemoragic în Africa, iar în Europa sunt cazuri confi rmate, autoritățile de la București iau măsuri de protecție.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a anuntat ca va cumpara „bunuri pentru combaterea infecttiilor cu virus hemoragic Ebola”, în valoare totala de 5.729.032 de lei.Mai exact: 3.000 de bucai „echipamente individuale de protectie medie pentru personal” si 100 de capsule „complete individuale de protectie înalta”. Potrivit secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, echipamentele pentru Ebola trebuia cumpărate de anul trecut, dar nu s-au mai gasit pe piata.

Arafat: „Putem combate mai multe boli”

Contactat de EVZ si întrebat ce se va cumpara de fapt, Arafat a explicat ca se vor achizitiona atât costume, cât si utilaje speciale de transport si camere de izolare. „Este prima tranșă, se vor cumpăra mai multe echipamente, ele fiind utile pentru combaterea și altor boli grave”, a detaliat Arafat.

Secretarul de stat a mai spus ca aceasta licitatia trebuia facuta de anul trecut, când cazurile de Ebola din lume s-au înmultit, numai ca, în 2014, nu se mai gaseau echipamente pe piaa. Potrivit oficialilor Ministerului de Interne, achiziția de echipamente are loc ca urmare a unei decizii a Comitetului Național Ebola, înfiintat în octombrie anul trecut, dupa izbucnirea epidemiei în vestul Africii. Din Comitetul National Ebola fac parte reprezentani din Ministerul Sanatatii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Transporturilor, precum si instituii din subordinea acestora.

OMS a vizat testarea rapidă

Cert este ca primul test pentru depistarea rapida a infectiei cu virusul Ebola a fost aprobat recent de către Organizația Mondială a Sănătății. „Testul, realizat de catre compania americana Corgenix Medical Corp, este mai putin precis decât metoda clasica de depistare, însa este mai usor de utilizat, nu necesita curent electric si poate oferi rezultatul în mai puin de 15 minute”, spune reprezentantul OMS Trik Jasarevic, citat de Reuters. Metodele clasice de diagnostic necesita între 12-24 de ore pentru a oferi rezultatele. Desi acest nou test nu este la fel de precis, poate identifica anumite simptome similare infectiei cu virusul Ebola.

Cum se transmite virusul ucigaș

Europa este în alertă. Virusul a ucis cel puțin 7.708 persoane în lumea întreagă, relatează AFP. Pe 24 decembrie, în Sierra Leone erau înregistrate 9.203 cazuri și 2.655 de decese. În decembrie, Liberia avea înregistrate 7.862 de cazuri, dintre care 3.384 mortale. În Guineea, unde epidemia a izbucnit acum un an, avea înregistrate în decembrie 2.630 de cazuri, dintre care 1.654 decese. În afară de țările respective, care au fost cele mai afectate, bilanțul cazurilor letale este neschimbat: șase în Mali, unul în Statele Unite și opt în Nigeria. Spania și Senegal, care au fost declarate libere de virus, au avut câte un caz, niciunul mortal. În România nu s-a confirmat niciun caz până în prezent.