Evenimentul Zilei > Politica > România intră în procedură de deficit excesiv. „Cum a distrus PSD economia”
România intră în procedură de deficit excesiv. „Cum a distrus PSD economia”

România intră în procedură de deficit excesiv. „Cum a distrus PSD economia”

Ministrul Florin Cîțu a anunțat că România va intra în deficit excesiv. El a făcut referire la un raport privind România, emis de Comisia Europeană care analizează în ce măsură ţara respectă criteriul deficitului bugetar prevăzut de tratat.

Conform raportului, susține ministrul Florin Cîțu, avertismentele Comisiei Europene au fost ignorate de Guvernul PSD, că s-au făcut cheltuieli nesustenabile.

„Raportul arată clar cum a distrus PSD economia. Atunci când ignori avertismentele partenerilor ajungi aici. Mai arată că intrăm pe o traiectorie de consolidare fiscală, de care ne ținem pentru a reduce deficitul bugetar sub 3% până în 2022. Din 2021, măsurile vor fi pe parte de cheltuieli și de venituri”.

Raportul adoptat de Comisia Europeană va fi urmat de declanșarea procedurii de deificit excesiv, o decizie în acest sens urmând a fi adoptată în luna martie, cel mai devreme, a apreciat Florin Cîțu.

Potrivit raportului, la finalul anului 2019, bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele asigurărilor sociale, a înregistrat un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din PIB, cu mult peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană.

Din document rezultă că România nu a respectat criteriul deficitului definit în tratatele UE şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată. Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic şi Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.