Conform raportului, susține ministrul Florin Cîțu, avertismentele Comisiei Europene au fost ignorate de Guvernul PSD, că s-au făcut cheltuieli nesustenabile.

„Raportul arată clar cum a distrus PSD economia. Atunci când ignori avertismentele partenerilor ajungi aici. Mai arată că intrăm pe o traiectorie de consolidare fiscală, de care ne ținem pentru a reduce deficitul bugetar sub 3% până în 2022. Din 2021, măsurile vor fi pe parte de cheltuieli și de venituri”.

Raportul adoptat de Comisia Europeană va fi urmat de declanșarea procedurii de deificit excesiv, o decizie în acest sens urmând a fi adoptată în luna martie, cel mai devreme, a apreciat Florin Cîțu.

Potrivit raportului, la finalul anului 2019, bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele asigurărilor sociale, a înregistrat un deficit de 48,3 miliarde lei (10,18 miliarde euro), 4,6% din PIB, cu mult peste ţinta de 3% agreată cu Uniunea Europeană.

Din document rezultă că România nu a respectat criteriul deficitului definit în tratatele UE şi că deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificată. Etapa imediat următoare este formularea de către Comitetul Economic şi Financiar a unui aviz cu privire la raport, în următoarele două săptămâni.