Evenimentul Zilei > Social > România intră în criza imunoglobulinei
România intră în criza imunoglobulinei

România intră în criza imunoglobulinei

România are nevoie de aproximativ 600 de kg de imunoglobină/an, iar UNIFARM estimează că o să aducă, în 2020, doar 220 kg, potrivit spuselor președintelui Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Rozalina Lăpădatu.

„Conform cu recomandările organismelor europene, necesarul României este de 600 kg de imunoglobulină. Noi anul trecut am primit în jur de 170 kg, iar anul acesta UNIFARM estimează că o să aducă 220 kg. În 2019, ne-am dat seama că nu mai sunt contracte şi că pentru România firmele mari au alocat doar 40 kg. (…) UNIFARM a spus că a identificat soluţii pentru a aduce prin import paralel. Are o confirmare până la vreo 220 kg anul acesta”, a afirmat Lăpădatu.

Rozalina Lăpădatu a adăugat că puținii producători de imunoglobulină (la nivel mondial, sunt doar câteva companii) trebuie anunțați cu un an înainte cu privire la necesarul acestei substanțe.

În cele din urmă, ea a semnalat faptul că nu există un registru naţional al persoanelor care au nevoie de tratament cu imunoglobulină.