România, în vârtejul global al scumpirii alimentelor

România, în vârtejul global al scumpirii alimentelor

Preţul grâului pe piaţa internă a depăşit valorile-record înregistrate în primăvara lui 2008, în trend cu evoluţiile de pe pieţele externe, care au stârnit îngrijorarea liderilor lumii.

Românii sunt asaltaţi în ultimul timp cu veşti despre viitoare scumpiri ale unor produse de bază, precum pâinea sau uleiul. Motivul invocat: necesitatea de a apela la importuri, mai scumpe.

Astfel, producătorii din panificaţie spun că scumpirea pâinii este iminentă. Pe de altă parte, şi pe piaţa internă preţul grâului creşte de la o zi la alta, în ton cu evoluţia de pe plan extern. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, preţul grâului ajunsese în urmă cu aproape o săptămână, în Banat, la 1 leu pe kilogram, fără TVA (234,6 euro/ tonă). În numai două săptămâni, în această regiune preţul a crescut cu aproape 24%. Faţă de acum doi ani, practic s-a dublat. Chiar şi aşa, valorile de pe piaţa locală sunt sub cele cu care se tranzacţionează la nivel in ternaţional. La Bursa de la Viena, preţul grâului de panificaţie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, de 290 euro/tonă.

Exportăm mai ieftin, importăm mai scump

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a-şi asigura necesarul de consum până la noua recoltă, România va trebui să importe 400.000-500.000 de tone de grâu în acest an, potrivit lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El a afirmat recent că, dacă vom importa mai scump, e normal ca preţul pâinii să crească. "Dacă vom importa grâu cu un preţ mai mare decât pe piaţa internă, e normal ca acest lucru să se vadă în produsul final, respectiv în preţul pâinii", a spus Rădulescu, citat de Agerpres.

Totuşi, România a continuat să exporte grâu la preţuri mai mici decât cele de pe plan extern. Astfel, din recolta lui 2010, exporturile până la această dată au fost de 1,65 milioane tone. Pe de altă parte, Nicolae Sitaru, preşedintele Ligii Producătorilor Agricoli, spune că stocurile sunt suficiente şi dacă nu se iau în calcul exporturile, nu ar fi nevoie să apelăm la grâu din import. "Cred că stocuri sunt suficiente, plus că adăugăm şi rezerva de stat, la care nu s-a umblat. Fiind însă o piaţă volatilă, lumea aşteaptă, vinde greu, că poate câştigă mâine mai mult", ne-a declarat Sitaru.

PREVIZIUNI

Majorarea preţurilor nu se opreşte aici, crescând tensiunile politice

În ciuda cererii şi preţurilor tot mai mari pe plan extern, suprafaţa de grâu cultivată toamna trecută a scăzut, potrivit lui Nicolae Sitaru, preşedintele LAPAR. Asta pentru că preţul grâului a fost foarte jos în vară, în campania de recoltare (la 30 de bani/kg), lăsând producătorii mici fără resurse pentru a o lua de la capăt. La acest lucru se adaugă seceta ulterioară din sudul ţării. "La porumb şi floarea-soarelui, suprafeţele cultivate vor creşte", a spus Sitaru.

De altfel, şi preţul porumbului a crescut foarte mult. În Banat, de pildă, s-a majorat de la 390 la 812 lei/tonă, fără TVA, în doi ani. În ceea ce priveşte seminţele de floarea-soarelui, stocurile actuale sunt suficiente şi nu sunt deocamdată motive să fie operate noi scumpiri, a declarat, citat de Agerpres, preşedintele Patronatului Industriei Uleiului-ULPROD, Viorel Zichil. "Avem stocuri suficiente de materie primă obţinute în general de pe piaţa internă. Dacă nu vor apărea elemente noi legate de scumpiri la combustibili şi energie, nu există motive pentru majorarea preţului la ulei până în iunie", a punctat Zichil.

Din ULPROD fac parte 10 mari producători de ulei, care asigură cea mai mare cantitate din necesarul de pe piaţa românească. El îl contrazice astfel pe preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, potrivit căruia producătorii de ulei vor fi nevoiţi, probabil undeva prin luna martie, să importe materie primă, la un preţ dublu. "Se preconizează preţuri la ulei de 7 lei pe litru, în martieaprilie", a afirmat, recent, Dragoş Frumosu.

Preţurile tot mai mari ale materiilor prime, care au atins nivelurile din 2008, în parte şi din cauza speculei, au stârnit îngrijorări tot mai mari în lume.

Mai mult, se pare că scumpirile nu se vor opri aici. Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy, a afirmat ieri că majorarea preţurilor în acest an va fi "foarte pronunţată" pentru ţiţei, cupru, aur, grâu şi soia.

Preţul pâinii provoacă îngrijorări şi în Bulgaria. Ministrul agriculturii Miroslav Naidenov crede însă că nu sunt motive obiective de scumpire a pâinii şi presupune că sunt cercuri care au interes să provoace o isterie în societate prin zvonuri despre o scumpire drastică.