România în pragul dezastrului. Experții cer intervenția președintelui

România în pragul dezastrului. Experții cer intervenția președintelui Sursa: Arhiva EVZ

Președintele Klaus Iohannis este solicitat să introducă starea de urgență, având în vedere numărul mare de infecții și decese zilnice provocate de COVID-19.

Cererea vine din partea medicului Sorin Paveliu, expert în politici de Sănătate Publică, care se alătură vocii epidemiologului Octavian Jurma. Într-o intervenție televizată, miercuri seara, Octavian Jurma a declarat că odată ce s-a ajuns la peste 6.000 de infectări zilnic, sistemul medical românesc a atins capacitatea maximă. Drept urmare, el a solicitat intervenția președintelui Klaus Iohannis și introducerea stării de urgență pentru două săptămâni. La mai puțin de 24 de ore de la intervenția lui Octavian Jurma, medicul Sorin Paveliu reia solicitarea adresată președintelui. El cere reintroducerea carantinei, aceasta fiind singura soluție pentru combaterea pandemiei de COVID.

„Avem nevoie de intervenția Președintelui României pentru a declara starea de urgență. În decretul de declarare a stării de urgență pot fi enumerate o serie de măsuri care sunt sau urmează să fie aprobate de Parlament. În felul acesta se asigură constituționalitatea.

Iar în intervalul de lockdown sau de stare de urgență, care nu trebuie să dureze mai mult de două, trei săptămâni, există timp suficient ca un Parlament conștient de această situație gravă să adopte legile necesare în așa fel încât să ne batem cu virusul împiedicând transmiterea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mă refer la carantină. Mă refer la verificarea persoanelor care ies din zonele calamitate către București, de exemplu. Din jurul Bucureștiului o să iasă pe o declarație pe proprie răspundere care nu înseamnă nimic. Nu, persoanele care ies dintr-o zonă în care există 10% persoane infectate nu trebuie să iasă din zona respectivă decât dacă sunt testați. Pentru asta îți trebuie o lege”, a afirmat Sorin Paveliu pentru RFI.

Paturile ATI un popas în drum spre cimitir

Potrivit spuselor sale, mai multe paturi la ATI nu reprezintă o soluție din punct de vedere medical. Aceasta deoarece pacienții ajung la Terapie Intensivă când șansele de a fi salvați sunt minime. Practic, a precizat Sorin Paveliu, ATI este doar o ultimă oprire înainte de cimitir.

„Infrastructura medicală pe care Guvernul se zbate să o pună în momentul de față la dispoziție nu rezolvă absolut deloc problema. Să fie clar. Paturile din terapie intensivă se eliberează nu prin vindecare, ci prin deces. Faptul că noi suplimentăm numărul de paturi nu înseamnă absolut nimic. Nu oprim cu nimic evoluția acestei infecții și a numărului de decese. Din păcate aceste informații nu sunt oferite de acest așa zis grup de comunicare strategică. (Nu comunică public) și numărul de persoane care decedează în secțiile de terapie intensivă”, a explicat Sorin Paveliu la RFI.

Raport alarmant al ONU

Economia va avea de suferit

El a precizat că situația este extrem de dificilă și că lupta cu pandemia este pierdută dacă nu vor fi luate măsurile corecte. Sorin Paveliu susține că autoritățile care se opun introducerii carantinei au o falsă percepție că astfel vor ajuta economia.

„Noi nu mai putem să ne batem cu această pandemie în luna care urmează decât dacă luăm măsurile care să împiedice transmiterea virusului. Despre asta vorbim. Nu prin protecția economiei. Este o falsă protecție a economiei. Economia oricum va avea de suferit. Trebuie luate măsurile care să împiedice transmiterea. Trebuie adoptate legi care să facă absolut legale măsuri de separare a circuitelor în școli, în universități, la locul de muncă, lucruri care până acum s-au făcut cu jumătate de gură”, a mai spus expertul în Sănătate Publică.

Avertismentul sumbru al epidemiologului Octavian Jurma

O solicitare similară a făcut, cu o seară în urmă, și epidemiologul Octavian Jurma, într-o intervenție la Romania TV. Octavian Jurma a transmis că fără starea de urgență, introdusă rapid, România va fi devastate de valul patru al pandemiei. Starea de urgenţă ar trebui declarată deoarece, susține Octavian Jurma, „încă două săptămâni, numărul de decese va continua să crească şi din punct de vedere medical pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie″.

„La acest stadiu ar trebui declarată o stare de urgenţă care ne-ar permite să atragem, pe de o parte, atenţia populaţiei că ceva se întâmplă. (…) Nu înseamnă că dacă e stare de urgenţă o să fie lockdown. Înseamnă doar că se pot lua măsuri inclusiv de lockdown. În Ilfov se cere deja lockdown la nivel de judeţ pentru că toate localităţile sunt în scenariul roşu.

Cât costă spitalizare pentru un pacient COVID și cât a plătit România pentru a cumpăra vaccinurile

Foto: Agerpres

E mult mai eficient să iei un lockdown general. Dacă Bucureştiul trebuie să intre în lockdown, exact ca un organism ale cărui organe vitale sunt ameninţate, toată ţara ar trebui să intre în lockdown din punctul meu de vedere. Astfel, am putea să luăm nişte măsuri unitare şi să gestionăm criza din spitale şi să ieşim mai devreme din val”, a spus Octavian Jurma, care a adăugat că numărul deceselor va crește în următoarele două săptămâni:

„Încă două săptămâni numărul de decese va continua să crească şi din punct de vedere medical pentru spitale va fi un coşmar toată luna octombrie. Abia în luna noiembrie, pe la mijlocul lunii, ne putem aştepta să vedem o oarecare scădere a presiunii.”