Premierul Marcel Ciolacu a avertizat că există riscul ca România să piardă 500 de milioane de euro din PNRR în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Comisia Europeană.
România în pericol să piardă 500 de milioane de euro din PNRR
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că se desfășoară un dialog cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a identifica cele mai bune soluții, în contextul în care aceștia consideră că impozitarea microîntreprinderilor este prea permisivă.
„Toate aceste lucruri sunt trecute în PNRR nu de către Marcel Ciolacu. Sunt trecute de către Cîţu şi cu domnul Ghinea. Dânşii au semnat aceste lucruri în PNRR. Că au uitat să vă anunţe şi pe dumneavoastră, fiindcă erau secrete ce au trecut în jalonul 206, asta este cu totul altceva. Sunt într-un dialog cu Comisia şi încercăm să găsim soluţiile cele mai bune. Cu adevărat, dacă nu ajungem la un acord România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea acestui jalon”, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat despre subiect, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la Palatul Parlamentului, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.
Întrebat dacă România va pierde banii sau dacă va reduce pragul pentru microîntreprinderi, premierul a răspuns:
„Cred că urmează să avem o discuţie publică şi să avem cu cei afectaţi. Nu susţin modificarea”.
„S-au luat anumite măsuri pentru că ele au fost trecute în PNRR”
„S-au luat anumite măsuri în primul şi în primul rând pentru că ele au fost trecute în PNRR. Ele sunt trecute în Jalonul 206, care este în cererea de plată numărul 3, şi deja au venit anumite semne de întrebare. Şi am mai anunţat public că este o problemă cu Jalonul 206, cumicroîntreprinderile, pentru că cei de la Comisia Europeană consideră că nu am luat toate măsurile pentru a închide această zonă, unde ei consideră că este o impozitare mult prea lejeră pentru o ţară de mărimea României. De obicei, cer sistem de impozitare care se face în zona de offshore-uri”, declara Ciolacu, atunci la Bihor.
Ce reprezintă Jalonul 206
Jalonul 206 din Planul Național de Redresare și Reziliență vizează revizuirea Codului fiscal. Conform acestuia, noua lege va aduce modificări Codului fiscal pentru a reduce gradual aplicabilitatea regimului special de taxare pentru microîntreprinderi, începând din T1 2023 și finalizându-se până în T4 2024. În plus, Comisia Europeană a avertizat România, miercuri, că întârzie cu reformele necesare pentru a primi fondurile de redresare ale UE, iar deficitul fiscal într-un an electoral este alarmant, punând în pericol accesul la miliardele de euro din PNRR.