România, în pericol din cauza schimbărilor climatice. „Praful saharian poate să traverseze toată țara”

România, în pericol din cauza schimbărilor climatice. „Praful saharian poate să traverseze toată țara”

Directorul ANM a dezvăluit că schimbările climatice afectează majoritatea țărilor, în special furtunile de praf saharian. Acestea pot ajunge în Europa, inclusiv în România, dar nimeni nu are încă o statistică clară.

Directorul ANM a declarat că omenirea se confruntă cu schimbări climatice majore, dar și cu o vreme extrem de capricioasă.

"Cred că în ultimii ani, legat de mijloacele de informare, suntem mult mai conștienți despre evoluția fenomenelor meteorologice. Furtunile de praf saharian care se petrec în partea de Nord a Africii și circulația sau tiparul de circulație al aerului care favorizează transportul prafului saharian generat de aceste furtuni spre zona Europei reprezintă ceva specific părții de Sud/ Sud-Est a continentului European”, a spus Gabriela Băncilă.

"Într-adevăr, sunt excepții în care praful saharian este transportat mai sus, în partea de Vest a continentului. Trebuie să ne amintim că în urmă cu câțiva ani erau prezentate fotografii în media cu cerul Londrei care era roșiatic.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul României, praful saharian poate să traverseze toată țara, din partea de Sud până în partea de Nord. Gândindu-ne așa, plecând de la partea de Sud a continentului, până la partea de Nord, au existat situații cu concentrații foarte mari.

Nu avem o statistică care să se desfășoare pe o perioadă mai lungă de timp astfel încât rezultatele să fie extrem de consistente, însă este adevărat, privind la efectele schimbărilor climatice care determină circulații de aer mai intense, apropo de vârfurile acestea despre care vorbim, fie că vorbim sub aspectul vremii sau sub aspectul regimului tehnic”, a mai spus Gabriela Băncilă.

Vreme extrem de schimbătoare

Gabriela Băncilă, directoarea ANM, a mai declarat că vremea va fi foarte capricioasă în toată lumea, nu doar în România.

”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie.

De asemenea, aceasta a punctat că ”alternanțele cu valori foarte ridicate cu valori foarte coborâte sau aspecte diferențiate foarte puternic în aspectul vremii caracterizează nu numai primăvara, ci și celelalte anotimpuri, atât în țara noastră cât și pe restul globului”, a spus aceasta pentru DC News.