România, împrumut la BDCE pentru salvarea monumentelor istorice
- Mădălina Sfrijan
- 14 noiembrie 2024, 22:08
Ministerul Culturii a obținut un împrumut de la Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Ajutorul de ridică la 140 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți în careul proiectului „Temelii Culturale”. Raluca Turcan a precizat că suma totală necesară se ridică la 280 milioane de euro.
Împrumut pentru salvarea monumentelor istorice
Proiectul include salvarea monumentelor istorice şi construirea unor clădiri cu destinație culturală în țara noastră. Conform ministrului Culturii, suma totală necesară pentru implementarea acestuia ajunge la 280 milioane de euro.
Împrumutul de la BDCE urmează să asigure 50% din total necesar. Diferența va fi alocată din bugetul de stat.
Când va fi implementat
Conform planului, proiectul „Temelii Culturale” va fi implementat între anii 2025-2033 de Ministerul Culturii „prin Unitatea de Management a Proiectului, care dispune de o experiență de peste 17 ani în gestionarea investițiilor finanţate de BDCE”.
„Proiectul „Temelii Culturale” vizează 14 obiective de investiții cu relevanță națională și europeană, aflate în administrarea unor instituţii publice din subordinea Ministerului Culturii”, arată Raluca Turcan.
Printre acestea se numără Ateneul Român, Opera Națională din București, Opera din Iași, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia sau Vila Reginei Maria de la Mamaia. De asemenea, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu se află pe listă.
Împrumut la Consiliul de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei
„Aprobarea noii linii de creditare încununează mandatul meu de ministru al Culturii și oferă oportunitatea extraordinară de a revigora aproape în integralitate infrastructura gestionată de Ministerul Culturii.
Alocarea, pe parcursul următorilor opt ani, a sumei de 280 de milioane de euro pentru investiții în patrimoniul construit constituie un succes semnificativ în cadrul mandatului de ministru al Culturii și oferă oportunitatea extraordinară de a revigora aproape în integralitate infrastructura gestionată de Ministerul Culturii. Se concretizează, de asemenea, un efort coordonat cu cadrul legal adoptat în acest an, menit să îmbunătățească substanțial fondurile disponibile prin Institutul Național al Patrimoniului, având ca scop salvarea și valorificarea unei părți considerabile din fondul monumentelor istorice la nivel național”, a explicat monistrul Culturii.
Totodată, Raluca Turcan a precizat că eforturile de salvare sunt deseori descurajate de sumele uriașe necesare. În plus, ministrul a subliniat că acestea „trebuie să fie materializate rapid pentru a împiedica degradările progresive și, uneori, chiar pierderea definitivă a acestora”.