Biblioteca ce găzduiește cel mai vechi manuscris al României, refăcută cu bani europeni

Biblioteca ce găzduiește cel mai vechi manuscris al României, refăcută cu bani europeni Sursă foto: Facebook

Ministerul Culturii a anunţat că programului E-cultura îi va fi adăugat un nou program, E-patrimoniu, care are ca scop digitalizarea patrimoniului cultural imobil al României.

Ministra Culturii, Raluca Turcan, a dezvăluit că în cadrul programului E-cultura va fi introdus un nou proiect, E-patrimoniu, cu scopul de a digitaliza patrimoniul cultural imobil al României. Acest program va fi finanțat din fonduri europene și își propune să înregistreze și să documenteze patrimoniul cultural imobil al României într-o platformă digitală.

Ministerul Culturii reface biblioteca documentară Batthyaneum

După o vizită în județul Alba, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că are în plan să reabiliteze Biblioteca documentară Batthyaneum prin intermediul acordului de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

„Codex Aureus (Evangheliile lui Marcu și Matei, secolul IX)", cel mai vechi manuscris al României, se află în colecțiile Bibliotecii Batthyaneum, acesta fiind înscris în patrimoniul UNESCO.

„Ca ministru al Culturii, voi urmări îndeaproape obiectivele propuse spre finanțare în anul 2024 în județul Alba, cea mai importantă fiind Biblioteca documentară Batthyaneum, pe care intenționăm să o refacem prin acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, a spus Raluca Turcan, potrivit News.ro.

Ministerul Culturii, două noi proiecte europene

Raluca Turcan a anunțat și demararea proiectului de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României, sub denumirea de E-patrimoniu.

„Vom accesa în acest scop finanțare europeana în valoare totală de 45 de milioane de euro, disponibile prin două noi proiecte europene aferente exercițiului financiar 2021-2027.

 Prima veste bună e că zilele trecute, pe 31 ianuarie, am deschis deja apelul de finanțare pentru unul dintre cele două proiecte, iar a doua veste bună este că a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic necesar.

Ambele proiecte europene vor debuta efectiv în a doua jumătate a acestui an și vor dura aproximativ doi ani de zile”, a spus Turcan.

raluca turcan

Ministerul Culturii anunță programul E-patrimoniu. Sursă foto: Facebook

Ce rol are programul E-patrimoniu

E-patrimoniu reprezintă o continuare la un alt nivel a proiectului de digitalizare E-cultura, demarat în 2018.

„Reamintesc faptul că E-cultura a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărți și cărți vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice etc.) Ceea ce am făcut cu patrimoniul mobil continuăm acum cu imobilele monumente istorice.

Prin E-patrimoniu se va crea o platformă națională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Practic, vom furniza și vom stoca online toate serviciile de tipul eliberării avizelor de intervenție, autorizațiilor de cercetare arheologică, certificatelor de acreditare experți etc, și va fi inventariat și documentat digital patrimoniul cultural imobil al României.

Asigurăm astfel creșterea vizibilității patrimoniului printr-o hartă turistică cu monumente și etichete plasate pe monumente cu coduri QR, care vor direcționa vizitatorul către platformă, dar și alte tehnologii sau instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităților locale”, a precizat ministrul Culturii.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News