Editura Evenimentul si Capital

România, iadul celor ce muncesc. Victimele accidentelor de muncă nu au nicio șansă în Justiție

Autor: | | 0 Comentarii | 4536 Vizualizari

Marii jucători din sectorul energetic fac legea nu doar în propriile companii, ci și în fața instanțelor de judecată, atunci când sunt chemați să răspundă pentru desele accidente de muncă ale căror victime plătesc de multe ori cu viața, ne-a spus președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Muncă (AVAM), avocatul Georgiana Din, care ne-a dat și un exemplu concret.

În urmă cu șase ani, pe 26 septembrie 2012, electricianul Dumitru Valentin Ivan își pierdea viața într-un accident de muncă, în timpul unei intervenții la o linie electrică aeriană din cartierul bucureștean Străulești. El era angajatul SC Servicii Energetice Muntenia SA, iar lucrarea avea ca beneficiar SC ENEL Distribuție Muntenia SA, care era proprietarul liniei electrice. Prin procesul verbal de cercetare al evenimentului produs în data de 26.09.2012 încheiat sub nr. 65443/10.12.2012 de către ITM București, a fost constatată drept cauză de producere a evenimentului: „contactul victimei (atingere directă) cu rețeaua trifazată de distribuție sub tensiune, în condițiile neasigurării integrale a normelor de protecție colectivă”.

Moștenitorii decedatului s-au adresat justiției, invocând mai multe prevederi din Instrucțiunile Tehnice Interne SSM și articole de legi, printre care dispozițiile art. 253 Noul Cod civil, unde este reglementată posibilitatea reparării chiar și a prejudiciului nepatrimonial, cât și mijloacele de apărare a drepturilor nepatrimoniale la care o persoană poate recurge „…(4) De asemenea, persoana prejudiciată poate cere despăgubiri sau, după caz, o reparație patrimonială pentru prejudiciul, chiar nepatrimonial, ce i-a fost cauzat, dacă vătămarea este imputabilă autorului faptei prejudiciabile … ”.

Autorizare la două luni după fatalitate

La o studiere mai atentă a Procesului Verbal de cercetare a evenimentului, la rubrica Date de identificare a angajatorului se poate observa faptul că SC Servicii Evergetice Muntenia SA este titular al Autorizației de funcționare din punct de vedere al sănătății și securității în muncă începând cu data de 23.11.2012. (fila 2 din procesul verbal de cercetare), adică abia după două luni de la data producerii accidentului mortal, deși această obligație trebuia îndeplinită înainte de începerea activității societății la sediul social, punct de lucru sau în alte sedii secundare.

Hibele notorii

În acțiunea din instanță, avocații familiei decedatului au arătat că „inacțiunea sau omisiunea din partea societății angajatoare în ceea ce privește luarea măsurilor necesare pentru siguranța, securitatea și sănătatea la locul de muncă a angajaților săi, a condus la punerea în pericol a vieții angajaților, soldându-se în final cu moartea victimei Ivan Dumitru Valentin”. Apărătorii au mai arătat că „sunt de notorietate «hibele» sistemului de securitate obligatoriu în raporturile de muncă în cazul acestei societăți, din cauza acestui sistem precar dar și a neîndeplinirii obligațiilor legale în materia securității raporturilor de muncă, producându-se numeroase alte incidente soldate cu vieți ale angajaților (…) Rata victimelor în raport cu natura obiectului de activitate al societăților, cu măsurile și metodele de prevenție care puteau și trebuiau luate de către angajator, este foarte mare - 6 accidente de muncă mortale înregistrate în decursul unui an. Cu titlu de exemplu comparativ al gravității situației învederate, o simplă observare a statisticilor Ministerului Apărării arată cel puțin că misiunea de militar al Armatei Române în Afganistan nu presupune riscuri atât de mari, precum calitatea de salariat în cadrul SC Servicii Energetice Muntenia SA și SC ENEL Distribuție Muntenia SA”.

Traseul accidentat din justiția română

În prezent, la mai bine de șase ani de la accident, dosarul civil se află pe rolul Tribunalului București Secția aVI-a Civilă, 34705/3/2015*, având următorul termen pe 31 octombrie. Dosarul se judecă de către o secție civilă, deși competentă este secția conflicte de muncă și asigurari sociale... Prima dată acțiunea a fost înregistrată pe rolul Secției aV-a Civilă, iar, fără niciun temei legal, susțin avocații părții vătămate, a fost declinată competența către Secția aVI-a tot Civilă, probabil pentru a judeca Oana Maria Dumitrescucare din august a fost promovată la CSM. „Dna Dumitrescu a solicitat să timbrăm acțiunea în daune morale (care potrivit legii este scutită de la plata taxei de timbru) la valoare. Reclamanții au solicitat reexaminarea taxei de timbru și astfel s-a putut judeca”, a declarat, pentru Evenimentul zilei, avocatul Georgiana Din.

Hop și suspendare

În 2016, judecătorul Dumitrescu a înțeles să suspende cauza atât față de servicii energetice Muntenia S.A. - SEM (angajator) cât și față de Enel Distribuție Muntenia SA. Pentru SEM deoarece se afla în procedură insolvenței deși exista temei legal care interzice suspendarea. Potrivit alin. 2 al articolului 75 din legea 85/2014 „nu sunt supuse suspendării de drept prevăzute la alin. 1) acțiunile civile din procesele penale îndreptate împotriva debitorului”. Iar potrivit ali. 3) „nu sunt supuse suspendării prevăzute la alin. (1) acțiunile judiciare pentru determinarea existenței și/sau cuantumului unor creanțe asupra debitorului, născute după data deschiderii procedurii”.

Iar față de ENEL - În temeiul art. 413 alineat 1 punctul 2 cod procedură civilă a suspendat judecarea cererii formulate de reclamanți în contradictoriu cu pârâta Enel Distribuție Muntenia SA până la soluționarea cauzei penale ce face obiectul dosarului 14452/P/2012, aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 București. Deși ENEL nu este parte în procesul penal!!! „Suspendarea a fost nelegală - în primul rând s-au încalcat temeiurile de drept, în al doilea rând nu se poate suspenda o cauză pentru două temeiuri diferite în același timp. Pe calea recursului împotriva suspendării la Curtea de Apel s-a desființat în parte încheierea și s-a permis continuarea judecății împotriva ENEL. La data de 25.10.2017, instanța decade reclamanții din dreptul a solicita proba cu înscrisuri , deși proba cu înscrisuri a fost solicitată prin acțiunea introductivă”, explică Georgiana Din.

Alt complet, același nărav

La termenul din 19 septembrie s-a schimbat completul de judecată și în prezent judecă dna Dunca Gabi Gabriela - care de asemenea a respins cererea de completare a probatoriului depusă la acest termen de judecată, considerând ca înscrisurile solicitate nefiind concludente, pertinente și utile cauzei. A respins proba cu înscrisuri deși la dosarul cauzei există două rapoarte de expertiză grafoscopică care concluzionează că două înscrisuri depuse de ENEL au fost fabricate special pentru instanță pentru a înlătura atragerea răpspunderii. De asemenea, orice înscris care ar putea dovedi culpa Enel a fost respins.

Electricienii care tăiau frunze

În privința martorilor, au fost audiați doar cei care au mințit, au declarat faptul că stâlpul cu pricina nu făcea parte din zona de lucru, că de fapt lucrarea presupunea tăiere de frunziș și nu înlocuirea de cleme și branșamente. Ba s-a susținut că victima a urmărit să se sinucidă. Pentru ceilalți martori, instanța a apreciat că urmează să discute utilitatea acestei probe după depunerea expertizelor.

Un accident de muncă mortal la trei săptămâni

Președintele Asociației Victimelor Accidentelor de Muncă (AVAM), avocatul Georgiana Din, ne-a vorbit despre corupția, traficul de influență și nerespectarea legilor de către angajatori care duc la sărăcia și lipsa de speranță a copiilor și familiilor victimelor.

- EVZ: Îi reprezentați uneori în instanță pe urmașii victimelor accidentelor de muncă produse din neglijența angajatorilor. Cele mai multe persoane care au avut de suferit ca urmare a neluării măsurilor corespunzătoare de protecție a muncii s-au înregistrat în domeniul energetic. Cât de des are loc un asemenea incident și care ar fi cauzele?

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI