România ia măsuri după eșecul Schengen. Prima instituție de stat care boicotează companiile austriece
- Mădălina Dinu
- 13 decembrie 2022, 13:27
Vizate de instituțiile naționale sunt, în primul rând, instituțiile financiare, BCR și Raiffeisen Bank, după ce, recent, PSD i-a îndemnat pe români să susțină firmele autohtone. Mai mulți oameni de afaceri au anunțat deja măsuri în acest sens. Ministrul Turismului le-a recomandat românilor să renunțe la vacanțele în Austria.
România ia primele măsuri după ce Austria a respins aderarea țării noastre la Schengen. Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a decis să-și mute banii din conturile Băncii Comerciale Române (BCR), deținută de grupul austriac Erste.
CNAIR a hotărât să migreze către CEC, instituție financiară cu capital românesc, a dezvăluit pentru RomâniaTV Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al instituției de stat.
„Am încercat să găsim o variantă mai bună pentru CNAIR. Este o decizie administrativă a noastră”, a declarat Cristian Pistol, șeful CNAIR, care a înlocuit-o în funcție pe Mariana Ioniță.
În decembrie 2021, CEC Bank era a șasea bancă din sistem cu o cotă de piață de 7,9%, active de 50,6 miliarde de lei. De asemenea, avea cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale. Ministerul de Finanțe este acționar majoritar la CEC.
Boicotul oamenilor de afaceri
Și mai mulți oameni de afaceri au luat atitudine. Firma Reiser cu sediul în Bârlad și-a închis conturile de la Raiffesein Bank și BCR, precum și contul de la OMV Petrom.
„Consiliul de Administrație al SC Reiser împreună cu mine am decis să închidem conturile pe care le avem la două bănci cu capital austriac, dar și contul de la Petrom , acestea fiind mijloacele la îndemână să protestăm în legătură cu votul negativ dat României”, a declarat Daniel Buzamăt, managerul Reiser SA.
Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din vestul țării a dispus angajaţilor săi să-și închidă conturile la băncile austriece și a anunțat nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă. Companiile sale cumpărau anual până la 1.500 de tone de motorină, potrivit adevarul.ro.
Voicu Vușcan, administrator al firmei de mezeluri Elit SRL a declarat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece.
Și clubul de fotbal Universitatea Craiova a anunțat că va boicota firmele austrice. „Începând din această lună, clubul îşi va muta conturile de la banca cu acţionariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil şi consumabile a parcului auto al Ştiinţei nu se va mai realiza în staţiile OMW-Petrom. Totodată, începând de anul viitor, tradiţionalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo staţiune montană din Austria, ci într-o altă ţară europeană care are condiţii de pregătire similare”, se arată într-o postare pe Facebook.