Strategii militari ruși acuză că în România s-ar construi un drum de la granița cu Ucraina până la portul Constanța.
Dezinformări din Rusia cu privire la „Autostrada Moldovei”
Drumul, denumit Autostrada Moldovei, ar ocoli Polonia, Ungaria și Slovacia și ar avea legătură directă cu portul Constanța:
„Construcția traseului se desfășoară în regim de urgență: aproximativ 3.000 de muncitori și sute de vehicule lucrează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârșitul acestui an”, scrie Telegram/Rybar.
Traseul ar avea două obiective, ambele stârnind îngrijorare la Kremlin.
Primul obiectiv, potrivit analiștilor ruși, ar fi că România devine un mare hub logistic al NATO. Al doilea obiectiv ar fi „absorbția Moldovei”.
Dezinformarea Kremlinului este crasă, proiectul Autostrăzii Moldovei a fost stabilit:
România ar urma să devină cel mai mare punct de tranzit pentru Ucraina
Temerea strategilor militari ruși este că România ar urma să devină cel mai mare punct de tranzit pentru Ucraina:
„Autoritățile române au declarat că exportul de mărfuri ucrainene a crescut deja cu 50%. Polonezii riscă astfel să-și piardă statutul de cel mai mare punct de tranzit pentru Ucraina. Dar e logic, nu este greu să se ia locul polonezilor. Toate punctele majore de tranzit cu Polonia rămân blocate, în afară de Medyka-Shegini”, scrie Telegram/Rybar.
Pe lângă aprovizionarea cu cereale și alte produse, România ar urma să transfere arme de la partenerii NATO:
„Un alt fapt este că în acest fel românii vor putea nu doar să participe la aprovizionarea cu cereale ucrainene și alte produse, dar și să primească și să transfere arme de la partenerii NATO”, au mai spus analiștii ruși.
Infrastructura dezvoltată în jurul portului Constanța permite evitarea unor probleme suplimentare în transferul de forțe
Produsele și echipamentele pot fi descărcate direct pe liniile de cale ferată care trec prin România. Analiștii militari ruși sunt de părere că infrastructura dezvoltată în jurul portului Constanța permite evitarea unor probleme suplimentare în transferul de forțe.
Germania, Polonia și Franța au convenit la 22 mai să acorde asistență Moldovei pentru „întărirea capacităților sale de securitate și apărare”.
Statele se angajează să „consolideze sectorul de securitate și apărare al Republicii Moldova, rezistența acestuia la interferența străină și să sprijine lupta împotriva ofensivei hibride a Rusiei”:
„Securitatea noastră este amenințată. Trăim într-o epocă a rivalității sistemice în care anumite regimuri autocratice își folosesc puterea pentru a submina și distruge ordinea internațională care se bazează pe Carta Națiunilor Unite”, se arată în declarația Grupului Weimar de la 22 mai.