Republica Moldova, poligon de test pentru războiul hibrid al lui Putin

Republica Moldova, poligon de test pentru războiul hibrid al lui Putin Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, spune că Rusia lui Putin folosește Republica Moldova ca poligon de testare pentru strategiile de război hibrid.

Republica Moldova, „pepiniera” putiniștilor și „vasul Petri” al strategiilor de război hibrid

Rusia folosește Republica Moldovean „ca pe o pepinieră, ca un vas Petri, pentru a-și testa tehnologiile noi de influență și ingerință, pentru ca ulterior, dacă se vor dovedi eficace, să le utilizeze în altă parte”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău la Digi24.

Mihai Popșoi a relatat cum, la întoarcerea politicienilor putiniști de la Moscova, unde participaseră la parada de 9 mai, din Piața Roșie, pe aeroportul de la Chișinău autoritățile au confiscat sume de bani care cumulau un milion de euro și pe care aceștia încercau să-i introducă ilegal în Republica Moldova, pentru a finanța războiul hibrid dus de Putin.

Ministrul moldovean de externe crede că situația este favorizată de numărul mare de politicieni de la Chișinău dispuși să-și trădeze patria.

Ne puteți urmări și pe Google News
Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova.

Mihai Popșoi, ministrul de Externe din Republica Moldova. Sursa Foto -Facebook

Ce încearcă să facă regimul Putin

„Una dintre explicații ar fi poziționarea geografică în apropierea Ucrainei, o altă explicație ar fi interesele Federației Ruse și disponibilitatea diverșilor actori din Republica Moldova, care sunt gata să trădeze interesul național și al cetățenilor de dragul promovării unei agende străine”, a spus Popșoi.

„Pe de altă parte, ar mai fi și vulnerabilitatea, expunerea Republicii Moldova față de această amenințare, având în vedere vulnerabilitățile noastre din domeniul combaterii dezinformării și cel cibernetic.

Instituțiile noastre sunt încă, în general, vulnerabile, inclusiv din perspectiva corupției. Cetățenii noștri au fost foarte mult timp pradă propagandei, trăind într-un mediu propagandistic ostil, din punct de vedere mediatic.

Toți acești factori ne vulnerabilizează și Federația Rusă utilizează Republica Moldova ca pe o pepinieră, ca un vas Petri pentru a-și testa tehnologiile noi de influență și ingerință, pentru ca ulterior, dacă se vor dovedi eficace, să le utilizeze în altă parte”, a mai spus ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Apel pentru ajutor

„Mesajul pentru partenerii noștri este să ne ajute să ripostăm în Republica Moldova, astfel încât aceste tactici de război hibrid să nu fie apoi exportate în altă parte.

Construim acest Centru de Comunicare Strategică, investim în domeniul combaterii amenințărilor cibernetice, în Apărare, Intelligence, Afaceri Interne pentru a avea o capacitate mai mare de a riposta și a avea un scut, fie el și modest la moment, dar un scut în creștere în privința capacității, așa încât să putem contribui la securitatea regională și să nu fim doar un consumator de securitate”, a mai explicat Mihai Popșoi.

El a precizat că regimul Putin încearcă să destabilizeze Republica Moldova finanțând ilegal politicieni și partide pro-ruse și sprijinind autoritățile ilegitime din autoproclamatele republici autonome. Kremlinul încearcă prin orice mijloace, de la cărăuși anonimi la criptomonede, să trimită bani falangei putiniste de la Chișinău.

Pobeda

Pobeda / sursa foto: FB

Ce fac slugile lui Putin de la Chișinău

„Rusia a încercat de la începutul agresiunii din Ucraina să destabilizeze situația din Republica Moldova prin protestatari plătiți, care promovau agenda unor partide și agenți de influență ai Rusiei. Nu le-a reușit. Au încercat ulterior să destabilizeze prin intervenții în procese electorale, prin coruperea alegătorilor, au avut mai mult succes când vine vorba de autonomia găgăuză.

Învățăm din aceste experiențe și ne vom asigura că în viitoarele scrutine să nu mai lăsăm această fereastră de oportunitate pentru Rusia să exploateze procesele noastre democratice în interesul său antidemocratic. Învățăm, creștem capacitatea de a ne opune acestor influențe”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău.

„Dar sunt cazuri strigătoare la cer, când în cadrul unei vizite a unor cetățeni ai Republicii Moldova care au mers la Moscova la un eveniment despre care ei spun că este politic și s-au întors cu buzunarele pline cu bani și la Aeroportul Internațional Chișinău s-a colectat circa 1 milion de euro de la cei «migranți politici» care au plecat de acolo cu buzunarele goale și fiecare avea puțin sub limita legală de 10.000 de euro, dar mă bucur că instituțiile noastre au găsit modalitatea și justificativul pentru a ridica acești bani.

Acești bani urmau să meargă pentru a finanța procesele așa-zise politice, pentru partidele care promovează ingerința Kremlinului, cu finanțare ilegală. Există și alte mecanisme mult mai greu de detectat, inclusiv prin utilizarea tehnologiilor moderne, prin cripto, prin utilizarea unor carduri bancare, să încerce să transfere bani în Republica Moldova pentru a distribui finanțarea ilegală a partidelor pro-ruse. Vom face totul să nu-i reușească nici pe viitor”, a mai explicat Popșoi.