România, "gheaţă la mal" în topul coeficienţilor

România, "gheaţă la mal" în topul coeficienţilor

Deşi în ultima lună nu a obţinut niciun punct în cupele europene, ţara noastră a rămas pe locul şapte în ierarhia care dă numărul de formaţii.

Eşecurile suferite de CFR Cluj şi de Steaua în Liga Campionilor la fotbal în această săptămână (la care se adaugă cele înregistrate de cele două echipe în a doua parte a lunii trecute) au rămas fără efect negativ pentru configuraţia actuală a clasamentului coeficienţilor UEFA. România se menţine pe poziţia a şaptea în topul pe baza căruia se determină numărul de formaţii pe care fiecare federaţie le poate înscrie în cupele europene. În acest moment, ţara noastră are un coeficient de 38,908, calculat pentru perioada care începe cu sezonul 2004-2005 şi se încheie cu actuala stagiune şi care va determina repartizarea echipelor în ediţia 2010-2011. Profităm de eşecurile olandezilor  Principala urmăritoare a României este Olanda, ţară care, spre deosebire de noi, continuă sezonul cu toate reprezentantele. Însă eşecurile suferite de PSV Eindhoven, Twente Enschede, SC Heerenveen şi Feyenoord Rotterdam în partidele susţinute în această săptămână, plus faptul că NEC Nijmegen a avut zi liberă în Cupa UEFA, au făcut ca succesul repurtat de Ajax Amsterdam să rămână o palidă consolare pentru batavi în ceea ce priveşte ierarhia coeficienţilor. Olandezii au acum un coeficient de 36,630.   Clujenii, principalii aducători de puncte

Faţă de stagiunile precedente, când Steaua a adus majoritatea punctelor pentru ţara noastră (fiind principala „responsabilă“ pentru faptul că formaţia care câştigă titlul în România merge direct în grupele Ligii Campionilor), în actuala ediţie CFR Cluj este formaţia care a contribuit cel mai mult la punctajul României. Ardelenii au strâns până acum şase puncte, jumătate dintre acestea reprezentând bonusul acordat de UEFA fiecărei participante în grupele Ligii Campionilor. „Roş-albaştrii“ au acumulat 5,5 puncte, iar podiumul e completat de FC Vaslui, cu 4 puncte. Rapid, Dinamo şi Unirea Urziceni au câştigat câte un punct, singura formaţie care nu a adus nimic la zestrea României fiind FC Timişoara. Ultima dată când o echipă nu a contribuit nici măcar cu jumătate de punct la coeficientul ţării a fost în sezonul 2002-2003, atunci când Dinamo a pierdut ambele partide cu FC Bruges, din turul doi preliminar al Ligii Campionilor.

COEFICIENŢI   Perioada 2004/2005 - 2008/2009

CONSECINŢĂ   Ce înseamnă locul şapte: o echipă direct în grupe   Dacă România va termina pe poziţia a şaptea în clasamentul coeficienţilor din perioada 2004/2005 - 2008/2009, atunci va avea şase reprezentante în ediţia 2010/2011 a cupelor europene.   Două echipe vor juca în Liga Campionilor (câştigătoarea titlului va intra direct în grupe, iar ocupanta poziţiei secunde va merge în calificări) şi patru formaţii (câştigătoarea Cupei României şi cluburile de pe locurile 3, 4 şi 5 din Liga I) vor evolua în preliminariile Ligii Europa (viitoarea denumire a Cupei UEFA). Din anul competiţional următor, formatul celor două întreceri continentale se va schimba, iar Cupa Intertoto nu se va mai disputa.

Ne puteți urmări și pe Google News