ROMÂNIA FRUMOASĂ. Traseu de weekend: Excursie la cascada Bigăr | FOTOREPORTAJ

ROMÂNIA FRUMOASĂ. Traseu de weekend: Excursie la cascada Bigăr | FOTOREPORTAJ

Ascunsă în inima Munților Aninei, superba vărsare de apă merită efortul de a parcurge cu mașina aproape 1.000 de kilometri în două zile și jumătate. Traseul e presărat cu locuri care-ți bucură sufletul.

Fără rezervări, doar cu traseul pe GPS și o succintă documentare. Obiectivul principal - Cascada Bigăr-, despre care se spune că e cea mai frumoasă din lume. Pentru că distanța din București până la ea e totuși mare (452 de kilometri), mai bine pleci de vineri seara.

Conduci întins pe Autostradă de la București la Pitești, apoi prin Slatina, spre Craiova, pe E70 (drumul care duce la Timișoara), unde poți înnopta la pensiunile construite cu zecile de-a lungul drumului. Costă în jur de 120 de lei camera pe noapte, majoritatea sunt noi și curate, iar micul dejun - vreo 20 de lei de persoană.

Cel mai bine e să pleci dimineața spre Drobeta Turnu-Severin, pentru că, după ce ajungi aici, E70 merge pe malul Dunării până la Orșova.

Mare parte din morile de apă ale lui Eftimie Murgu încă funcționează. Sunt folosite pentru măcinarea porumbului sau a grâului FOTO: DANA LASCU

Malul Dunării, fabulos

Iar peisajul pare rupt din povești. În dreapta, pereți albi de calcar care strălucesc în soare, în stânga - imensul fluviu, iar în față o șosea care șerpuiește lin după cum a unduit apa stâncile de la mal. Din loc în loc sunt taverne chiar pe mal, unde poți mânca un borș de pește mai bun ca la mama acasă.

Apoi, chiar la intrarea în Orșova, E70 o cotește la dreapta. De aici, peisajul se schimbă: din câmpie se ridică dealurile, unul mai mare ca altul. Copacii parcă au frunza mai verde, iar aerul parcă e mai rece și curat.

O ții drept până după Plugova când, de cum treci de o serie de serpetine careți taie răsuflarea, o cotești la stânga, spre Iablanița, pe DN57B. Treci de localitate și mergi încă vreo 40 de kilometri, după Bozovici, până ce, în mijlocul muntelui, o să vezi zeci de mașini parcate la margine de drum. Acolo e Cascada Bigăr.

Minunea din drum

O poți vedea chiar din stradă, dar dacă-ți iei bilet (5 lei/persoană) poți urca până unde izvorăște Bigărul din stâncă. Nu sunt decât vreo 300 de metri, iar urcușul e ușor. Apa Bigărului e curată, așa că poți s-o bei liniștit. Sus, la izbuc, dacă ai curaj și glezne tari, te poți cățăra în peștera unde, din crevase, se aude susurul apei care vine din inima muntelui.

Nu rata morile de apă

După ce admiri superba Cascadă Bigăr, la întoarcerea spre Herculane, nu rata Morile de apă ale lui Eftimie Murgu. 22 la număr, ele compun cel mai mare complex din sudul Europei și, majoritatea, funcționează, după cum o săți spună cu mândrie orice localnic care-ți iese-n drum.

Pe drumul spre Orșova, E70, șerpuiește ușor pe malul Dunării FOTO: DANA LASCU

Tradiții păstrate în satele din Caraș-Severin

Pe drumul de la Cascada Bigăr la Herculane, cel mai bine e să conduci încet prin sate. Pe aici, căruțele fac legea. Localnicii sunt, însă, drăguți și te lasă să-i depășești, așa că nu abuzați de claxoane, pentru că nu e nevoie. Apoi, în weekend, în sate sunt nunți, iar tradiția locului e ca nuntașii să horească în mijlocul urbei. Cu steagul României pe umăr, mirele conduce hora în formă de melc. Tineri sau bătrâni, cu toții știu pasul complicat, și orice coregraf s-ar umple de invidie dacă i-ar vedea ce bine sincronizați sunt.

De aici, te întorci spre Herculane, unde, dacă nu ai rezervare la pensiune, în weekend nu găsești loc liber decât la hotelurile vechi de pe vremea lui Nea Nelu’. Mai bine înnoptezi la pensiunile de pe defileul Cernei, presărate pe drumul spre Baia de Aramă. Sunt zeci, iar la cea mai mare, dintr-o dumbravă imediat ce ieși din Caraș-Severin, un apartament cu trei camere costă 200 de lei pe noapte. Încap în el 6 oameni!

Nuntașii prinși în horă în fața bisericii din localitatea Petnic, județul Caraș-Severin FOTO: DANA LASCU

Pe DN57B, spre Bigăr, căruțele fac legea. Dar localnicii sunt drăguți și te lasă să treci fără să fie nevoie să claxonezi! FOTO: DANA LASCU

Pe urmele lui Brâncuși

De aici, la Baia de Aramă spre Târgu Jiu, drumul coboară lin. Nu strică să faci o oprire la Mănăstirea Tismana, cu ai ei 600 de ani de istorie. Iar o gură de apă rece din Izvorul de munte al Basarabenilor face minuni pentru suflet.

Casa de la Hobița și operele din Târgu Jiu

Cum te duci spre Târgu Jiu, la intersecția principală din Peștișani, dacă o faci la dreapta mergi spre Hobița, localitatea unde s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși.

Casa în care acesta s-a născut a ars, dar Primăria a recuperat o altă casă identică, sculptată în lemn tot de tatăl maestrului, care e acum muzeu. Iar curatoarea îți spune, contra unui bilet de 4 lei/persoană, povestea vieții lui Brâncuși.

După asta, nu rata celebrele sculpturi de la Târgu Jiu: Poarta Sărutului și Masa Tăcerii din parcul central, dar și Coloana Infinitului, din parcul de la ieșirea spre Râmnicu Vâlcea.

Poți lua masa la una din terasele amplasate în jurul celor două parcuri. Un meniu cu ciorbă, felul doi, desert și sucuri sau băutură, costă în jur de 23 de lei de persoană.

Terasele presărate pe malul Dunării în apropiere de Orșova sunt perfecte pentru un moment de relaxare FOTO: DANA LASCU

Dacă treci prin zonă, nu rata casa memorială Constantin Brâncuși de la Hobița sau Poarta Sărutului amplasată în parcul central din Târgu Jiu FOTO: DANA LASCU

 

Traseu de 1.000 de km

Drumul București - Bigăr, cu întoarcere prin Tg. Jiu, are aproape 1.000 de kilometri, dacă adaugi și detururile spre Mănăstirile Tismana, Horezu, Bistrița și Arnota, dar și pe cel de la Hobița. Dacă ai o mașină cu consum mic (5 litri la 100 de km), abia la întoarcere la Pitești realimentezi. Cu patru pasageri, benzina costă 85 - 100 de lei de persoană.

Rugă pentru sănătate

Pe drumul spre Rm. Vâlcea, fă la stânga prin Costești și Văratici, drept înainte până la Mănăstirea Bistrița, care datează din 1490. Pictura noii biserici a fost executată de Gheorghe Tattarescu în 1850. Înăuntru se află moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul (780-842), la care credincioșii ortodocși se roagă pentru sănătate.