​România este în pragul declarării epidemiei de gripă. Record de teste pentru gripă, pozitive. Alexandru Rafila: „Este foarte probabil”

​România este în pragul declarării epidemiei de gripă. Record de teste pentru gripă, pozitive. Alexandru Rafila: „Este foarte probabil”Infecții respiratorii/ Sursa foto: Pixabay

Joi, 5 ianuarie, ar putea fi declarată epidemie de gripă în România. Ministerul Sănătății așteaptă datele actualizate din țară pentru a vedea dacă avem o creştere progresivă timp de trei săptămâni consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din total.

Alexandru Rafila a declarat că abia joi se va sti situația exactă și este „foarte probabil” să se înregistreze a treia săptămână cu crestere a numărului de cazuri de gripă, ceea ce înseamnă că se poate declara epidemie.

Ministrul Sănătății a mai precizat că nu este vorba de o situație neobișnuită, având în vedere cei doi ani în care circulația virusurilor a fost încetinită din cauza măsurilor pandemice, iar populația „e mai puțin pregătită imunologic”.

Peste 50% din totalul testelor pentru gripă sunt pozitive

În unele spitale, peste 50% din totalul testelor pentru gripă sunt pozitive, afectați sunt și adulții, paturile din secțiile de boli infecțioase sunt tot mai neîncăpătoare, iar printre cei spitalizați sunt și tineri, spun medicii.

La Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, numărul pacienților a crescut și mai mult după sărbători, printre cei care așteptau în compartimentul de primiri urgențe. La nivelul spitalelor, unii medici cred că avem deja epidemie de gripă, cazurile cu acest virus încep să predomine. În Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului au fost făcute 100 de teste pentru gripă, 40 dintre acestea au ieșit pozitive la virusul gripal tip A.

Şi tinerii prezintă forme severe din cauza virusului gripal

Ministerul Sănătății a avertizat că suntem în pragul unei epidemii de gripă. Dacă va fi declarat oficial se vor lua măsuri la nivelul spitalelor, programul de vizită ar putea fi scurtat sau suspendat, iar medicii vor fi nevoiți să poarte echipament de protecție, iar Ministerul dă asigurări că avem stocuri suficiente de produse, ce conțin Paracetamol sau Ibuprofen.

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, afirmă că numărul de infecţii respiratorii va fi în continuare mare în ianuarie şi februarie, iar această situaţie reprezintă „o întoarcere la normalitate” după trei ani de pandemie cu noul coronavirus.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă”, a afirmat Marinescu, citat de Agerpres.