România este aspru criticată de SUA pentru discriminarea minorităţilor sexuale şi pentru mesajele naţionaliste de pe internet

România este aspru criticată  de SUA pentru discriminarea minorităţilor sexuale şi pentru mesajele naţionaliste de pe internet

În raportul anual dat publicității de Departamentul de Stat american se vorbeşte despre relele tratamente și hărțuirea romilor și deținuților de către Poliția și Jandarmeria a reprezentat, una dintre problemele majore din România privind drepturile omului.

Iar discriminarea sistematică a romilor le-a afectat accesul la educație adecvată, locuințe, îngrijire medicală și pe piața muncii, atrag atenția Statele Unite.   Se  mai menţionează  în raport despre condițiile inadecvate din închisori, dar și despre tentativele frecvente ale unor politicieni de a compromite independența sistemului judiciar, precum și corupția la nivel guvernamental care încă persistă.   "Sistemul judiciar a luat măsuri pentru a pune sub acuzare și pedepsi oficialii care au comis abuzuri, dar autoritățile au amânat în mod repetat procesele care vizează abuzuri ale poliției, care, în multe cazuri, au dus la achitări”, arată în document.  

O altă problemă specificată în raport este despre mesajele antisemite, rasiste, xenofome și naționaliste care sunt răspândite în continuare online.

  "Guvernul nu a luat măsuri efective pentru a returna bisericile greco-catolice confiscate în timpul regimului comunist”, se arată în documentul publicat pe site-ul Departamentului de Stat.   O altă problemă semnalată de SUA o reprezintă discriminarea minorităților sexuale și a persoanelor infectate cu HIV, în special a copiilor. Raportul mai arată că abuzarea copiilor prin muncă există încă la noi în ţară.   Raportul nu cruţă nici alte ţări arătând că guvernele din întreaga lume recurg la măsuri care aduc atingere libertăților fundamentale. Secretarul de stat John Kerry a subliniat că atacurile împotriva valorilor democratice semnalează o „criză globală a guvernării". Raportul este extrem de critic şi la adresa Rusiei și Chinei, a Iranului, Coreei de Nord, dar critică și situația din țari aliate și membre în NATO, cum sunt Turcia și Egiptul.