Situația ECONOMICĂ din România a ATINS nivelul din 2013. Comunicatul care dă FIORI

Situația ECONOMICĂ din România a ATINS nivelul din 2013. Comunicatul care dă FIORI

CFA România a prezentat situația economiei în țară în raport cu încrederea macroeconomică.

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut în decembrie, faţă de luna anterioară, la valoarea de 41 puncte, cea mai scăzută din aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusă decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior, potrivit unui comunicat al CFA România.

Această evoluţie a avut la bază în special componenta de anticipaţii a indicatorului. Astfel, indicatorul condiţiilor curente s-a redus marginal, cu 0,7 puncte, până la valoarea de 59 puncte (cea mai redusă valoare din aprilie 2015), în timp ce indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 4,2 puncte, până la valoarea de 32 puncte (cea mai redusă din octombrie 2012), susține Agerpres.

Evoluţia indicatorului de anticipaţii este datorată într-o mare măsură răspunsurilor la întrebarea privind anticipaţiile de evoluţie a venitului personal (41% dintre respondenţi anticipează reducerea venitului personal la nivelul economiei, comparativ cu 20% în exerciţiul anterior).

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, este de remarcat că peste 92% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6998 (în creştere cu 107 pips faţă de valoarea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7428 (valoare în creştere cu 99 pips faţă de cea consemnată în luna anterioară).

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2018 - ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,75% (valoare mai mare cu 0,37 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior). De asemenea, peste 97% dintre participanţi anticipează o majorare a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni.

"Sunt de remarcat (consistente cu anticipaţiile de majorare a ratei inflaţiei) anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 95%, şi respectiv 92% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţă de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,21% (comparativ cu o valoare de 3,25% înregistrată în exerciţiul anterior), iar yield-ul la obligaţiunile suverane denominate în lei cu scadenţă de 5 ani este de 4,48% (valoare relativ similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior). Ca urmare, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt în continuare anticipate dobânzi real negative", se mai arată în comunicat.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România.