România discută la Bruxelles despre amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova 

România discută la Bruxelles despre amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova 

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va aprticipa la primul summit organizat de Uniunea Europeană cu Consiliul de Cooperare al Golfului. Întâlnirea cu cele șase state arabe bogate din Golf este menită să strângă și mai mult relațiile acestora cu UE și să izoleze Rusia în contextul conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să participe joi şi vineri la reuniunea Consiliului European.

"Astăzi, la Bruxelles, alături de colegii din UE şi lideri din regiunea Golfului, la primul Summit Uniunea Europeană - Consiliul de Cooperare al Golfului pentru a consolida parteneriatul nostru, pentru a pune bazele viitoarei cooperări şi pentru a aborda situaţia din regiune", a scris şeful statului pe platforma X.

Consiliul Europei

Consiliul Europei. Sursa foto: facebook

Discuții despre războiul din Ucraina și Orientul Mijlociu

Printre cele mai importante subiecte ale reuniunii se numără războiul din Ucraina, situaţia din Orientul Mijlociu, competitivitatea UE, migraţie, afaceri externe, precum şi Republica Moldova.

Părțile vor discuta despre tensiunile din Orientul Mijlociu, acolo unde situația este prezentată ca "alarmantă", cu "riscurile escaladării violenţei în regiune".

"Vor fi reiterate apelurile privind încetarea ostilităţilor şi respectarea regulilor internaţionale, inclusiv în materie de drept umanitar", a arătat Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis Agerpres.

Un alt subiect complex va fi cel al agresiunii Rusiei în Ucraina, precum și cel al sprijinului care trebuie acordat și pe mai departe Kievului.

România pune în discuție Republica Moldova

România a propus și un alt subiect fierbinte la summit-ul organizat de Uniunea Europeană, cel al Republicii Moldova, în contextul apropierii alegerilor și a referendumului privind integrarea europeană, dar și şi problema ingerinţelor ruseşti în procesul electoral.

Nu în ultimul rând, va fi pusă în dezbatere și problema migraţiei, care reprezintă un alt subiect important pe agenda liderilor europeni.

De la invazia Ucrainei de către Moscova, UE, formată din 27 de state, a contactat alte blocuri regionale, ținând primul său summit cu țările ASEAN și primul său timp de opt ani cu comunitatea CELAC din țările din Caraibe și America Latină.

Revista presei