România devine o problemă pentru UE, alături de Polonia. Analiză dură în presa austriacă

România devine o problemă pentru UE, alături de Polonia. Analiză dură în presa austriacă CCR. Sursa foto: Arhiva EVZ

România este pe cale să devină o problemă pentru Uniunea Europeană, asemenea Polonie, cu privire la interpretarea legată de întâietata dreptului comunitar asupra celui național.

Situația din România a fost analizată la postul public de radio ORF, din Austria. Conform analiștilor, austrieci, țara noastră tinde să devină, pe zi ce trece, alături de Polonia, o problemă pentru Uniunea Europeană. Aceasta deoarece nu recunoaște întâietatea dreptului european asupra legislației interne.

Postul de radio austriac amintește de Curtea Constituțională din România, care a respins de facto o decizie a Curții de Justiție a UE. Judecătorii CCR au afirmat, într-un comunicat de presă, că această decizie poate fi respectată doar după o eventuală revizuire a Constituției.

Comentatorii austrieci atrag atenția că un conflict similar a fost declanșat de Tribunalul Constituțional de la Varșovia. Din acest motiv, Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement (sancționare) a Poloniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

ORF arată că disputa pe acest subiect a plecat de la interpretările Curții Constituționale cu privire la legislația anticorupție. CJUE a decis că hotărârile CCR încalcă legislația europeană, iar judecătorii români pot să nu țină cont de acestea fără să fie sancționați.

Comunicatul de presă al CCR

În replica Curții Constituționale se arată că deciziile CJUE pot fi puse în practică în România abia după modificarea Constituției.

„CJUE recunoaște, în cuprinsul Hotărârii sale din 21 decembrie 2021, caracterul obligatoriu al deciziilor Curții Constituționale. Cu toate acestea, concluziile din Hotărârea CJUE potrivit cărora efectele principiului supremației dreptului UE se impun tuturor organelor unui stat membru, fără ca dispozițiile interne, inclusiv cele de ordin constituțional să poată împiedica acest lucru, și potrivit cărora instanțele naționale sunt ținute să lase neaplicate, din oficiu, orice reglementare sau practică națională contrară unei dispoziții a dreptului UE, presupun revizuirea Constituției în vigoare.

În plan practic, efectele acestei Hotărâri se pot produce numai după revizuirea Constituției în vigoare, care, însă, nu se poate face de drept, ci exclusiv la inițiativa anumitor subiecte de drept, cu respectarea procedurii și în condițiile prevăzute chiar în Constituția României”, a transmis CCR, într-un comunicat de presă.