România, destinaţie perfectă de Halloween în presa străină
- Cristina Sb îrn
- 3 noiembrie 2011, 16:03
Două publicaţii străine prezintă România ca destinaţia ideală pentru Halloween, iar dacă turiştii vor "să vadă mâini de morţi care ies din coşciuge, o să le dăm asta", după cum se exprima chiar un fost ministru al Turismului cu ceva timp în urmă.
Românii au petrecut în avans de Halloween. Sărbătoarea importată de la americani are loc, de fapt, în această seară. Două pblicaţii din străinătate, The Irish Times şi The Telegraph, prezintă plaiurile mioritice ca fiind cea mai bună alegere pentru o petrecere cu monştri, vampiri şi sânge.
Jurnalistul Sean Hillen povesteşte în articolul "There will be blood... and vampires" ("Va fi sânge ... şi vampiri") din The Irish Times de experienţa sa legată de România, mai ales că acesta a pus prima oară piciorul în ţara nostră prin 1995, când a fost trimis să scrie despre primul Congres Mondial al lui Dracula.
"România este o destinaţie naturală fiind patria aventurilor stranii cu vrăjitoare din Valahia şi vampiri din Transilvania", se arată în articolul din publicaţia irlandeză.
Printre destinaţiile turistice recomandate se numără Bucureştiul, cu proaspătul renovat Muzeu Antipa, Muzeul Naţional de Artă al României sau ruinele vechiului oraş, întemeiat de Vlad Ţepeş, , lacul Snagov. Braşovul, Branul şi castelul, şi cetatea Poienari. Nu uită să amintească şi de specalităţile gastronomice specifice - ciorba de burtă, micii sau mămăliga, toate asezonate din belşug cu palincă.
Jurnalistul Sean Hillen menţionează ca atracţii turistice şi satul Arefu, unde turiştilor li se poate oferi adevărata experienţă tradiţională, precum şi Sighişoara. "Până şi Prinţul Charles a fost într-atât de vrăjit de această zonă, încât are domenii aici", scrie autorul, amintind de Festivalul de Artă Medievală, care are loc vara la Sighişoara.Traseul turistic propus de jurnalistul de la The Irish Times se încheie la Bistriţa. România, destinaţie turistică recomandată de un fost ambasador
În publicaţia The Telegraph cel care recomandă România ca destinaţie turistică este Sir John Ure, fost ambasador al Marii Britanii în diferite ţări şi autor de cărţi de călătorie şi istorie.
Acesta vorbeşte despre existenţa a trei lumi istorice şi emoţionale, identificate în zonele pe care le-a vizitat în România: una a fanteziei gotice, plină de temniţe, turnuri şi castele, unde perla este Castelul Bran; una a satelor săseşti pe care le-a îndrăgit atâta prinţul Charles. Ultima este "fantoma" României lui Nicolae Ceauşescu.
Sir John Ure remarcă, însă, farmecul Castelului Peleş şi al Castelului Bran, dar şi al unor oraşe şi regiuni din România, respectiv Braşov, Sighişoara, Sibiu, Sibiu şi Bucovina.
"Am avut un sentiment de mulţumire pentru a fi văzut o ţară care reuşeşte să se ridice după zeci de ani de comunism lipsit de viaţă", aşa îşi încheie articolul Sir John Ure.