România, descrisă de un ambasador francez la București. Demisia lui Antonescu și imaginea țării din 1934

România, descrisă de un ambasador francez la București. Demisia lui Antonescu și imaginea țării din 1934 Sursa foto: Dreamstime.com

Anul 1934 a fost unul intens în România. Debutul acestui an a fost cu funeraliile lui Gheorghe Duca, asasinat în gara din Sinaia. Tot în '34, România și URSS stabilesc primele relații diplomatice. Demisia șefului al Marelui Stat Major, Ion Antonescu, a fost un alt eveniment controversat. Istoria Coroanei a fost și ea schimbată de relația dintre Elena Lupescu și Carol al II-lea.

André Lefevre d’Ormesson, ambasador francez la București în acea perioadă, a făcut un raport prin care prezintă situația din România după demisia generalului Antonescu. Raportul a fost întocmit pe 16 decembrie 1934 și trimis ministrului de externe din Franța. Ambasadorul prezintă superiorului său tensiunile politice de la București, provocate de demisia șefului al Marelui Stat Major.

În cartea „Ion Antonescu în arhivele diplomatice franceze”, autorul Valeriu Florin Dobrinescu ne prezintă raportul întocmit de ambasadorul André Lefevre d’Ormesson.

„Timp de 48 de ore spiritele au fost destul de încinse; se pare că lucrurile se liniştesc, dar focul mocneşte sub cenuşe şi se poate reaprinde la cea mai mică adiere de vânt... Toate detaliile acestea arată până în ce măsură problemele ţinând de persoană joacă un rol supărător în politica României“, spunea ambasadorul în raportul scris pentru ministrul de externe francez.

Ne puteți urmări și pe Google News

André Lefevre d’Ormesson menționează în scrisoarea sa că politica din România a luat o turnură neașteptată. Certurile nu sunt doar între partide, ci oameni care înainte formau o echipă, acum „își pun bețe în roate”. În scandalurile publice este amestecată și Coroana, fiind aduse în discuție evenimente dubioase din trecut. Ambasadorul francez susține că doamna Lupescu pare să fie aruncată în luptă ori de câte ori se iscă un conflict public.

Imaginea României din 1934

„Țara este foarte bogată, oamenii sunt foarte inteligenţi, unii dintre cei care conduc jocul au calităţi evidente... De ce trebuie să atâtea însuşiri şi calităţi, atât ale ţării cât şi ale oamenilor, să fie compromise din lipsă de metodă, din cauza disputelor interne, a spiritului de intrigă, a slăbirii simţului moral, a lipsei de perseverenţă care îl şochează pe cel care priveşte atent şi care, vai! în loc să se atenueze, îmi par a se agrava din ce în ce mai mult, în detrimentul extrem al României şi al prietenilor ei”, susține ambasadorul francez la București, regretând situația iscată.

Elena Lupescu a jucat un rol extrem de important în acea perioadă. Relația acesteia cu regele Carol al II-lea a schimbat viața familiei regale, însă și istoria perioadei interbelice. Cu toate acestea, cei doi nu au renunțat la iubirea lor.

Viitorul rege Mihai o numea „Duduie” pe Elena Lupescu și o considera o femeie vulgară. Acesta susține că nu a plăcut-o de la început și nu are cuvinte de laudă la adresa ei. Într-un interviu acordat lui Stelian Tănase, regele mărturisea că „În momentul în care am întâlnit-o pe Lupeasca, cum îi ziceam, nu aveam un sentiment precis decât că ştiam cine era, ce reprezenta ea şi asta mă punea în defensivă. Încet-încet, după aceea, văzând fel de fel de lucruri am putut s-o caracterizez, nu prea frumos, dar am spus că este o persoană cât se poate de vulgară”, potrivit adevărul.ro.