Secuii arestaţi pentru terorism în România rămân în închisoare. Decizia ÎCCR a iritat UDMR. Senţinţa este definitivă

Secuii arestaţi pentru terorism în România rămân în închisoare. Decizia ÎCCR a iritat UDMR. Senţinţa este definitivă

Cererea de recurs în casație depusă de condamnaţii István Beke și Zoltán Szőcs a fost respinsă, marţi, de Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ICCJR). Sentința de marți a ICCJ este

definitivă. În motivarea sentinţei judecătorii au făcut referire la lipsa de temei a cerereii de recurs în casație.

István Beke și Zoltán Szőcs au depus o cerere de revizuire argumentând că faptele pentru care au fost condamnați nu sunt prevăzute în legile penale.

 

 

În rechizitoriu se precizează că cei doi condamnaţi, István Beke și Zoltán Szőcs, intenţionau să plaseze o bombă artizanală în piața centrală din Târgu Secuiesc, în timpul paradei militare de

Ziua Națională a României, programată pe 1 decembrie 2015, potrivit activenews.ro

 

Acţiunea pe care cei doi au pus-o la cale a avut drept scop să creeze panică şi să sperie comunitatea de români din Târgu Secuiesc, cu scopul de a nu se mai organiza parade militare în aşa-zisul Ţinut Secuiesc de sărbătoarea naţională a României. Pentru aceste fapte procurorul de caz a cerut instanţei de judecată ca cei doi cetăţeni români de etnie maghiară să fie pedepsiţi conform articolului 32 din legea privind combaterea terorismului, respectiv submninarea puterii de stat, intimidarea populației sau constrângerea organizațiilor naționale sau internaționale.

 

Pe de altă parte, avocaţii lui István Beke și Zoltán Szőcs au susţinut că faptele acestora nu se încadrează la acest articol.

 

 

 

În sala de judecată au fost prezenţi, la şedinţa de marţi, membrii familiilor celor doi condamnaţi, cât şi deputații UDMR de Covasna și György Csóti, directorul Institutului pentru Protecția Drepturilor Minorităților din Ungaria.

 

 

După pronunţarea sentinţei, György Csóti a fost nemulţumit afirmând că nu mai are încredere în justiţia românească.

 „S-a dovedit, din nou, că în România nu există justiție

independentă și dictează forțele șovine, care urăsc maghiarii,

direcționate de către serviciile secrete”, a comentat sentința

instanței György Csóti.

 

De asemenea, deputatul UDMR a mai spus că Institutul pentru Protecția Drepturilor

Minorităților din Ungaria intenționează să contacteze mai mulți europarlamentari cu rugămintea de a face pașii necesari declanșării procedurilor prevăzute de articolul 7 al Tratatului UE, împotriva României, deoarece aici, în opinia sa „încălcarea justiției pe baza apartenenței la o națiune este sistematică”.