România dă lovitura?! Invenția care ar putea înfrânge molima

România dă lovitura?! Invenția care ar putea înfrânge molima

Un robot realizat de o companie românească, care a primit numele Victor, este capabil să distrugă noul coronavirus folosind radiațiile UV-C.

Robotul se numește Victor și a fost trimis deja să lupte împotriva noului coronavirus într-unul din marile spitale din București. El a fost numit după bacteriologul român român Victor Babeș, unul dintre fondatorii microbiologiei modern și este primul robot dezvoltat de Modulab, care a fost donat Spitalului Universitar din București.

Victor folosește radiațiile UV-C și, astfel, distruge toate micro-organismele, inclusiv periculosul SARS-CoV-2, care provoacă COVID.

Robotul este produs de un startup românesc, Modulab, și va fi achiziționat și de alte unități medicale din țară pentru a fi folosit la sterilizarea spațiilor închise. De altfel, pentru a face față comenzilor care vin din toate direcțiile, startup-ul românesc se pregătește să-și dezvolte capacitățile de producție.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victor a devenit vedetă și datorită unui articol care a fost publicat pe site-ul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) unde a fost prezentat drept inovație dezvoltată de o firmă din România care a adaptat un robot industrial și l-a transformat într-un dispozitiv care ajută cadrele medicale în combaterea pandemiei generate de noul coronavirus.

Ce știe să facă Victor

Astfel, dezvoltatorii de la Modulab au adăugat pe platforma robotică mai multe lămpi cu radiații ultraviolete foarte puternice și așa au creat un echipament care poate dezinfecta o suprafață de 20 de metri pătrați în aproximativ 10 minute. Victor este eficient inclusiv la dezinfectarea obiectelor de îmbrăcăminte și a celorlalte echipamente medicale.

Robotul poate fi acționat prin telecomandă, iar acumulatorii îi permit să se miște autonom fără să fie conectat la vreo priză timp de 5 ore. Astfel, manipularea sa nu implică personal special și nici expunerea unor persoane în zonele contaminate cu noul coronavirus.

Inițial, Victor a fost fabricat pentru a face curățenie și pentru a transporta piese de schimb în anumite medii complexe, însă producătorii săi l-au reprofilat

„Știam că trebuie să acționăm rapid. Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte”, a relatat Ioana Calen-Popescu, CEO al Modulab, citată în articolul publicat pe site-ul BERD.