România şi alte nouă state membre NATO, alături de Suedia şi Finlanda, au semnat un acord pentru achiziţionarea, în comun, a trei aeronave de transport Boeing C-17, potrivit unui anunţ al companiei americane confirmat ieri de Ministerul român al Apărării (MAp).
Avioanele vor avea echipaje multinaţionale, vor fi staţionate la baza Papa din Ungaria şi vor fi folosite în comun în misiunile Alianţei, dar şi în misiuni naţionale, europene sau ale ONU, pe baza unui program stabilit de statele participante la iniţiativă.
MAp a precizat că primul avion va reprezenta contribuţia SUA, iar celelalte două vor fi achiziţionate de restul statelor participante la iniţiativă, prin metoda împărţirii costurilor proporţional cu numărul de ore angajate de fiecare ţară. Contribuţia financiară a României pentru cele 200 de ore rezervate este de circa 6% din totalul sumei, în condiţiile în care o aeronavă ajunge la aproximativ 200 de milioane de dolari. Opt piloţi şi tehnicieni români vor participa în mod direct la acest program. Proiectul răspunde unei lipse acute de aeronave care a afectat inclusiv misiunea NATO din Afganistan, dar şi reticenţei statelor aliate de a aloca sume prea mari pentru bugetele Apărării. Preşedinţia franceză a UE, scrie „Financial Times“, a anunţat, la recent încheiata reuniune a miniştrilor apărării din blocul comunitar, că doreşte un proiect asemănător la nivel european. Asta în condiţiile în care misiunea UE din Ciad s-a văzut nevoită să solicite împrumutarea a patru elicoptere de la forţele ruse, în ciuda conflictului Bruxelles- Moscova pe tema crizei georgiene.