România cere lămuriri Comisiei Europene despre cum se va taxa contribuția de solidaritate, după ce OMV a anunțat că o va plăti în Austria

România cere lămuriri Comisiei Europene despre cum se va taxa contribuția de solidaritate, după ce OMV a anunțat că o va plăti în AustriaOMV Sursa: Dreamstime.com

După ce OMV Petrom a anunțat că va plăti taxa de solidaritate pe energie în Austria și nu în România, Ministerul român al Finanțelor a cerut clarificări Comisiei Europene despre modul în care trebuie aplicat în țara noastră, regulamentul european.

Regulamentul european ce a introdus contribuția de solidaritate, a fost adoptat prin ordonanță la finalul anului 2022. Taxa de solidaritate reprezintă o suprataxă aplicată companiilor din sectoarele petrol, gaze și cărbune, potrivit profit.ro.

Ministerul Finanțelor cere clarificări Comisiei Europene despre taxa de solidaritate

Regulamentul european prevede că orice țară membră are posibilitatea să solicite clarificări cu privire la acesta, ceea ce reprezintă faptul că demersul Ministerului Finanțelor este unul normal.

Clarificările cerute de țara noastră au în vedere modul de calcul al taxei, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri. Acestea ar putea ajuta și la lămurirea situației în care este implicată compania OMV Petrom, care a transmis săptămânile trecute că nu e obligată să achite taxa de solidaritate.

Compania a motivat că ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului. În cazul în care Comisia va da o decizie favorabilă statului român, cel mai probabil, o contestare a acesteia din partea companiei ar trebui să se îndrepte către regulamentul european.

În schimb, în situația în care clarificările vor fi în favoarea OMV, Guvernul sau Parlamentul român pot interveni pentru ajustarea legislației de la noi din țară.

ANAF a început verificările la OMV Petrom

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat, luni, că au fost începute deja verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri a tuturor companiilor, printre care și OMV Petrom. La finalul verificărilor, ce vor dura aproximativ două săptămâni, se va cunoaște cu exactitate care sunt acele firme care datorează statului român contribuția de solidaritate.

„Am început deja verificările amănunţite asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot să intre sub incidenţa Ordonanţei de Urgenţă 186. Când vom fi finaliza aceste verificări, vom şti cu exactitate care dintre companiile din România datorează această contribuţie de solidaritate”, a spus șeful ANAF.