România, atenţionată de CE să respecte legislaţia privind calitatea aerului

România, atenţionată de CE să respecte legislaţia privind calitatea aerului

Comisia Europeană a atenţionat ieri nouă state membre, printre care şi România, să îndeplinească cerinţele legislaţiei privind mediul în domeniul calităţii aerului şi să comunice transpunerea la nivel naţional a directivei europene.

Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Luxemburg, România, Slovenia şi Spania au primit un aviz motivat din partea CE, la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potočnik. Ele ar fi trebuit să transpună directiva europeană în legislaţia naţională până la 11 iunie 2010 şi apoi să informeze executivul european asupra adoptării măsurilor de punere în aplicare necesare. Dacă acestea nu adoptă măsurile necesare, CE poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, avertizează instituţia. Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a se conforma avizului. Tot ieri, Executivul european a adresat României şi Poloniei, ieri, o solicitare de a respecta legislaţia europeană în domeniul apelor şi şi de transmitere a planurilor de management ale bazinelor hidrografice. Populaţia trebuie să ştie ce respiră

Directiva 2008/50/EC care trebuie transpusă în legislaţia naţională a celor nouă state revizuieşte legislaţia europeană referitoare la calitatea aerului înconjurător având ca scop reducerea la minimum a efectelor nocive asupra sănătăţii umane şi asupra mediului. În plus, noua directivă urmăreşte ameliorarea informaţiilor furnizate publicului în legatură cu riscurile pe care le implică poluarea.

Mai mult, directiva introduce o limită a concentraţiilor din aer ale pulberilor în suspensie -  particule emise de o gama largă de surse printre care vehiculele care utilizează motorină, diferite procese industriale şi boilerele de uz casnic - sunt în prezent poluanţii atmosferici cei mai periculoşi pentru sănătatea oamenilor. Ministerul Mediului explică întârzierea

Ne puteți urmări și pe Google News

Prevederile directivei 2008/50/CE au fost transpuse în legislaţia naţională printr-un proiect de lege care a fost aprobat de guvern la începutul lunii noiembrie, proiect care a fost transmis în procedură de urgenţă la Parlamentul României spre aprobare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului.

După aprobarea în Parlamentul României, promulgarea şi publicarea în Monitorul Oficial,  Comisia va fi informată despre acest lucru.   "Precizăm că proiectul de lege a fost elaborat în cursul anului 2010, dar a urmat procedura de avizare interministerială şi consultare publică, inclusiv preluarea observaţiilor venite de la public sau de la organizaţiile interesate, acesta fiind motivul pentru care a fost depăşit termenul de 11.06.2010", se mai arată în comunicatul de presă.