România are un potențial uriaș de a produce energie ieftină
- Raluca Florescu
- 24 iunie 2015, 00:00
Investițiile viitoare ar trebui direcționate spre sursele de energie verde, dar și spre efi cientizarea consumului de energie, a declarat pentru EVZ Claude Turmes, europarlamentar și președinte al EUFORES, Forumul european pentru energie regenerabilă
Fiind un stat cu mare potenațial agricol, România poate produce energie solară și eoliană ieftine, dar poate fi și unul din producătorii importanți de biogaz. „Desigur, marea provocare din prezent, atât pentru România cât și pentru celelalte țări din zonă, este cum vom pune în echilibru noile investiții, cu cele pentru eficientizarea consumului de energie”, consideră europarlamentarul. În privința energiei eoliene, potențialul țării este dat nu atât de zonele în care pot fi amplasate sisteme eoliene, dar mai ales constanța cu care bate vântul. În ceea ce privește energia solară, România se poziționează mai bine decât alte state europene, spune europarlamentarul. Potrivit acestuia, „România are chiar potențialul de a exporta către Austria sau Italia care ar plăti un preț bun pentru a importa energie verde de aici”.
Avantajele bioenergiei – locuri de muncă în mediul rural
În ciuda potențialului agricol al țării, „consumul de biogaz este destul de redus în România”, consideră Claude Turmes. Avantajul creșterii producției de biogaz este că ar conduce la un grad mai mare de ocupare. „Este situația ideală, ținând cont că, pe măsură ce agricultura se modernizează, dispar tot mai multe locuri de muncă. Dacă combini modernizarea agriculturii cu investițiile în energie, atunci poți crește gradul de ocupare în zona rurală”, a mai comentat specialistul.
Marea provocare - cum să consumăm mai puțin
România are însă și un dezavantaj în raport cu alte state europene – consumă multă energie, în special la nivelul gospodăriilor.
Investițiile în anveloparea blocurilor au întârziat, există greaua moștenire a regimului comunist, clădirile sunt destul de vechi, iar timp de zeci de ani nu au suferit nicio modernizare. Sarcina anvelopării locuințelor și a modernizării rețelelor de distribuție a căldurii a revenit în ultimii ani autorităților locale, care au fost depășite însă de situație, atrage atenția specialistul.
Sute de milioane pentru energie verde
Circa 700 de milioane de euro care sunt rezervați pentru anul viitor în programul structural pentru energie regenerabilă. „De exemplu, structurile de energie eoliană sunt extrem de vechi în România și trebuie modernizate”, a spus europarlamentarul. De asemenea, săptămâna aceasta se vor purta discuții în Parlamentul European ca, în cadrul planului Juncker, în valoare de 315 de milarde de euro, să fie promovare energiile regenerabile și modernizarea eficienței energetice. „Sper că proiecte legate de industria eoliană, dar și unele care vor ajuta autoritățile din București și alte orașe din țară să renoveze clădirile vor putea aplica la schema de garanții pe care o propune UE prin planul Juncker”, consideră Turmes.