România are buget pentru 2022. Președintele Iohannis a promulgat legea
- Ionel Sclavone
- 28 decembrie 2021, 18:33
Legile bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie anul viitor, după ce au fost promulgate de șeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare pentru cele două acte normative ce reglementează cheltuielile bugetare de anul viitor. Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2022 vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Aceasta după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.
Legile pentru bugetul de stat şi al asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor au fost adoptate de Parlament în data de 23 decembrie. Plenul Parlamentului a votat într-o sesiune maraton legile bugetului pentru anul viitor.
Bugetul pe anul 2022 a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 5,8% din PIB și un deficit ESA estimat la 6,2% din PIB. Plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 49,8% din produsul intern brut. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2022.
Prin actul normativ, Guvernul a preconizat o creștere economică de 4,6% și o inflaţie medie de 6,5%.
Curtea Constituțională a respins sesizarea USR
Legea bugetului a fost contestată de USR la Curtea Constituţională printr-o o sesizare de neconstituţionalitate. Însă magistrații Curții au hotărât să respingă sesizarea formulată de parlamentarii USR.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi: a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 6 alin. (2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022. A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituţionale în raport cu critica de neconstituţionalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.
A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, a transmis CCR într-un comunicat de presă.
CCR a preschimbat termenul inițial stabilit pentru dezbaterea sesizării, devansându-l pentru marți, 28 decembrie.