România, afectată de criza internaţională

România, afectată de criza internaţională

Deficitul fiscal şi dependenţa de creditele din afară ne fac vulnerabili, spun analiştii.

Deficitul fiscal ridicat şi rigiditatea de pe piaţa muncii fac ca România să fie mai vulnerabilă decât alte ţări din regiunea noastră faţă de volatilitatea pieţelor internaţionale, sunt de părere analiştii agenţiilor internaţionale de rating.

„În anumite privinţe, România este mai puţin bine plasată pentru a face faţă volatilităţii decât majoritatea ţărilor din regiune, având în vedere deficitul fiscal, care reduce spaţiul de manevră în cazul în care creşterea economică încetineşte, şi structurile economice slabe, de exemplu, rigiditatea pieţei muncii“, a declarat Andrew Coulquhoun, director în cadrul Fitch Ratings, citat de Mediafax.

Acesta a arătat că turbulenţele interna- ţionale deja au un impact asupra leului, care are o evoluţie mult mai corelată cu pieţele globale. Analistul Standard&Poor’s, Marko Mrsnik, consideră că „dezechilibrele externe, aflate la un nivel înalt, alături de presiunile inflaţioniste, stimulate de politici fiscale şi de venituri expansioniste, semnalează riscuri de supraîncă lzire a economiei şi creşterea dependenţei de finanţări externe“. Piedica marilor proiecte Pe termen lung, volatilitatea pieţelor internaţionale poate afecta perspectivele economiei europene, inclusiv ale celei româneşti, prin intermediul a două canale, spune analistul Fitch. În primul rând, condiţ iile mai restrictive de finanţare a acţionarilor străini ai băncilor româneş ti ar putea duce la încetinirea creditării populaţiei şi firmelor din ţara noastră.

În al doilea rând, încetinirea creşterii economice în ţările UE ar putea afecta cererea pentru exporturile româneşti. Kenneth Orchard, analist la Moody’s, se aşteaptă ca fluxurile financiare ale băncilor din afară către România să scadă. Potrivit acestuia, „pe măsură ce lichiditatea se diminuează în România, băncile locale vor fi obligate să încetinească avansul creditării“. Dacă nu vor dispune de banii necesari finanţărilor, acesta prevede stoparea marilor proiecte comerciale şi imobiliare. EFECT Criza ne scumpeşte creditele Impactul situaţiei financiare externe va fi resimţit în special în creşterea costurilor la finanţarea externă. Iar acest lucru va genera scumpirea creditelor acordate de subsidiarele băncilor internaţionale din România către clienţi, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank. Însă „în niciun caz nu suntem astăzi într-o situaţie de criză“, precizează Ionuţ Dumitru. Potrivit acestuia, nivelul de îndatorare a populaţiei din România este foarte redus, fiind cel mai mic dintre statele UE.

Acest lucru face imposibilă declanşarea unei crize similare celei din SUA. În plus, chiar dacă încetinirea creşterii economice din UE va reduce cererea pentru exporturile româneşti, acest lucru nu va afecta creşterea economică a României, spune economistul. Aceasta deoarece creşterea economiei noastre nu se bazează pe exporturi, ci pe cererea internă de consum şi de investiţii.

Ne puteți urmări și pe Google News