România, acuzată de Ungaria că ar fi contribuit la creșterea prețurilor la energie

România, acuzată de Ungaria că ar fi contribuit la creșterea prețurilor la energie Energie electrică. Sursa foto: Freepik

București. Nivelul prețurilor la energie a cunoscut o creștere vertiginoasă în regiunea Europei Centrale și de Est. Și în timp ce autoritățile române atribuie această situație unor factori externi precum valul de căldură și unei defecțiuni la o linie de transmisie de 400 kV din Ungaria, fapt care ar fi decuplat piața est-europeană de cea occidentală, limitând fluxurile de energie din vestul Europei spre România, reglementatorul maghiar avansează o explicație diferită.

Prețuri la energie de trei ori mai mari decât în Franța

Potrivit datelor publicate de MEKH (reglementatorul maghiar al pieței de energie), România ar fi continuat să exporte energie electrică către Ucraina și Bulgaria în ciuda unui deficit intern semnificativ. Această decizie, susțin maghiarii, ar fi contribuit în mod direct la creșterea prețurilor pe piața românească, întrucât România a fost nevoită să importe la rândul său cantități mari de energie din Ungaria și Austria pentru a-și acoperi consumul intern.

Prin urmare, prețul mediu în România a ajuns la 145,2 euro/MWh, nivel care l-a depășit pe cel din Bulgaria, Ungaria și Grecia. În același timp Germania și Franța au înregistrat prețuri mult mai scăzute, de 67 euro/MWh și respectiv 47 euro/MWh.

Motivul creșterii prețurilor la energie: exporturile necontrolate

"În timp ce România se confrunta cu un deficit de producție și cu prețuri record la energie, a continuat să exporte electricitate către țări vecine, ceea ce a exacerbat criza energetică internă", a declarat un oficial al MEKH, arată profit.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a respins aceste acuzații, subliniind că deciziile de export au fost luate în contextul unor obligații contractuale și al nevoii de a susține stabilitatea sistemului energetic regional. Cu toate acestea, datele prezentate de MEKH pun sub semnul întrebării această explicație și ridică semne de întrebare cu privire la eficiența gestionării crizei energetice în România.

Burduja

Burduja. Sursa foto: Facebook/ Sebastian Burduja

Creșterea semnificativă a prețurilor la energie a avut un impact major asupra consumatorilor români, atât industriali, cât și casnici. Facturile la energie electrică au crescut considerabil, punând o presiune suplimentară pe bugetele familiilor și afectând competitivitatea companiilor românești.

În luna iunie, Ucraina și-a dublat importurile de energie, ajungând la peste 850 Gwh, 60% din această cantitate fiind asigurată de România și Ungaria.

Revista presei