În ciuda condițiilor istorice diferite, Ungaria nu mai face față competiției economice sub conducerea lui Viktor Orban, care a luat o serie de măsuri socialiste, ce amintesc de Ceaușescu. Așa că România a depășit-o deja la multe capitole.
România a depășit cu mult Ungaria în ceea ce privește salariul minim pe economie. În plus, românii au un nivel de trai mai ridicat față de vecinii maghiari. Este important de precizat că țara noastră a înregistrat cea mai rapidă creștere a acestui venit la nivelul Uniunii Europene (UE) din ultimii 10 ani. Ungaria se aproprie de țara noastră din acest punct de vedere, dar încă este departe. În plus, dacă ținem cont de un alt criteriu, țara noastră și statul vecin fac deja parte din Europa Occidentală.
Este vorba de PIB per capita raportat la paritatea puterii de cumpărare. Acesta este un indicator care arată cât de mare este economia unei țări luând în cînsiderare mărimea populaţiei, cu înlăturarea diferenţelor de preţuri dintre ţări. Este un PIB care se calculează prin raportul dintre numărul de locuitori și costul vieții. România și Ungaria se află la același nivel (77%) din acest punct de vedere. Cele două state se află la egalitate cu Portugalia și depășesc cu 9% Grecia, țări care fac parte din zona euro și au economii care au revenit cu greu din recesiunea provocată de datorii.
Atena chiar a fost aproape să iasă din zona euro, dar a reușit să își redreseze financiar prin măsurile impuse de Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Cele trei instituții internaționale au fost considerate inumane, ținând cont că în acea criză, rata şomajului ajunsese la 25%. Ținta de deficit din Ungaria este de aproape 4% din PIB, cu 2% mai puțin față de anul trecut. În ceea ce privește țara noastră, deficitul ar trebui să se îndrepte spre un deficit bugetar de 4,4% din PIB în 2023, față de 5,7% din anul trecut.
Salariul minim din Grecia este mai mare față de cel din România
Este important de precizat că salariul minim pe economie din Grecia este cu mult mai mare față de cel din România. Cel mai mic venit din Grecia este de 800 de euro pe lună, în timp ce în țara noastră salariul minim este de 606 euro, iar în Ungaria 578 de euro. Portugalia are un salariu minim și mai mare, 886 de euro. Pandemia de Cvoid-19, care nu a mai permis Greciei să desfășoare activități turistice, a avut efecte categorice asupra econimiei de la Antena. În ciuda acestui lucru, țara s-a redresat și a ajuns să ocupe unul dintre primele locuri la categoria costurilor de finanțare de pe piețele internaționale.
Indicatorul tradiţional al acestora este yieldul sau randamentul. Yieldul Greciei este în prezent de 4%, după ce în ultimele luni a atins un nivel minim de 3,7%. Acest indicator în privința României este de 7,2% și pentru Ungaria de 8,4%. Este important de precizat cu cât yieldul este mai mare, cu atât crește și costul de finațare și datoria este mai scumpă. Polonia, cea mai mare și stabilă economie din Europa de Est, are un randament de obligațiuni de 5,8%. Aceste lucru înseamnă că Grecia se împrumută mai ieftin față de România, Ungaria și Polonia.
Acest lucru înseamnă că Grecia nu este o „catastrogă economică și politică”, precum a spus economistul Marcel Fratzcher, expert al Băncii Centrale Europene și șeful Institutului German pentru Cercetare Economică. Alți economiști erau și mai pesimiști în ceea ce privește economia Greciei. Alan Greenspan, fost preşedinte al Fed, era aproape convins că Grecia va fi dată afară din zona euro. George Soros era și el de aceeași părere. Prim-ministrul grec din acea perioadă, Alexis Tsipras, a fost cel care și-a asumat responsabilitatea de a convinge creditorii internaționali să elibereze ultima tranșă dintr-un pachet de bailout. Yieldul obligațiunilor ajunsese la un nivel maxim de 15%.
Turismul din Grecia și-a revenit
Turiștii români au contribuit destul de mult la revenirea turismului din Grecia, care a avut noi recorduri în 2022. Autoritățile elene se așteaptă să înregistreze cifre similare și în acest an. În ciuda acestui lucru, accidentul feroviar din luna februarie, care s-a soldat cu zeci de victime, a arătat că Atena încă are probleme în ceea ce privește infrastructura sistemului.
Investitorii străini nu par să fie interesați de aceste aspecte, ci de tendințele economiei. Agenţia de rating Moody’s a arătat că deficitul bugetar al Greciei s-a îngustat de la 7,5% din PIB în 2021 la 3,2% din PIB anul trecut. În plus, va ajunge la doar 1,5% din PIB în 2023. Este important de precizat că deficitul comercial s-a redus cu 22% la începutul acestui an. Deficitele mari în perioada în care inflația crește fac doar ca scumpurile să fie aceelerate, informează Jurnalul.ro.