Deutsche Bank este „un subiect de îngrijorare” la nivel mondial. Președinta FMI a tras un serios semnal de alarmă

Deutsche Bank este „un subiect de îngrijorare” la nivel mondial. Președinta FMI a tras un serios semnal de alarmăsursa foto: Deutsche Bank / facebook, pagina oficiala

A treia zi consecutiv, acțiunile Deutsche Bank au închis pe minus, la marile burse mondiale, ceea ce îi face pe analiști să considere că cea mare bancă din Germania, are probleme serioase.

Președintele Fondului Monetar Internațional a trs un serios semnal de alarmă cu privire la creșterea riscurile pentru stabilitatea financiară, care sunt mai mari ca niciodată după falimentul băncii americane Sillicon Valley Bank.

Kristalina Georgieva a afirmat că aceste risucuri au crescut și a subliniat necesitatea de a fi vigilenți în urma recentelor turbulențe din sectorul bancar.

În timpul unui forum la Beijing, directorul general al FMI a prezis că anul 2023 va fi un alt an dificil, cu o creștere globală moderată, estimată la aproape trei la sută, din cauza mai multor factori. Aceștia se referă la conflictul din Ucraina, înăsprirea politicilor monetare și efectele pe termen lung ale pandemiei COVID-19.

Incertitudinile sunt excepțional de mari, iar perspectivele economiei globale vor rămâne probabil slabe pe termen mediu, a declarat Kristalina Georgieva la Forumul de dezvoltare din China.

”De asemenea, este clar că riscurile la adresa stabilității financiare au crescut. Într-o perioadă în care nivelurile de îndatorare sunt mai ridicate, tranziția rapidă de la o perioadă prelungită de rate scăzute ale dobânzilor la rate mult mai mari - necesare pentru a combate inflația - generează în mod inevitabil tensiuni și vulnerabilități, după cum o demonstrează evoluțiile recente din sectorul bancar din unele economii avansate”, a comentat șefa FMI.

Semnalul de alarmă a fost dat de prăbușirea SVB

Comentariile făcute de Kristalina Georgieva vin după prăbușirea Silicon Valley Bank, dar și după preluarea forțată a Credit Suisse, a doua bancă ca mărime din Suedia, de către UBS, care au stârnit temeri de contagiune.

Șefa FMI și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile sporite la adresa stabilității financiare.

Deutche Bank un subiect de îngrijorare

Vineri, acțiunile băncilor s-au prăbușit, iar îngrijorările investitorilor au reapărut cu privire la sănătatea sectorului financiar, chiar Deutsche Bank devenind un subiect de îngrijorare.

Cancelarul german Olaf Scholz a fost nevoit să ofere reasigurări cu privire la creditorii care au investit mari sume de bani, în fonduri cu dobânzi la durată mare.

Georgieva a declarat că factorii de decizie au acționat decisiv ca răspuns la riscurile pentru stabilitatea financiară.

”Aceste acțiuni au atenuat într-o oarecare măsură stresul de pe piață, dar incertitudinea este ridicată, ceea ce subliniază necesitatea de a fi vigilenți”, a spus ea.

China și-a revenit din punct de vedere economic

Georgieva a indicat revenirea economică a Chinei ca fiind o evoluție pozitivă.

FMI preconizează că economia Chinei va crește cu 5,2% în 2023, consumul privat urmând să se relanseze pe măsură ce țara se redeschide după izolarea legată de pandemie.

”Această revenire robustă înseamnă că China va reprezenta aproximativ o treime din creșterea globală în 2023 - dând un impuls binevenit economiei mondiale. O creștere de 1,0 puncte procentuale a creșterii PIB-ului în China duce la o creștere de 0,3% puncte procentuale a creșterii în alte economii asiatice, în medie -- un impuls binevenit”, a mai spus șefa FMI.

Factorii de decizie politică din China sunt încurajați să acorde prioritate creșterii productivității și să orienteze economia țării de la investiții către un model de creștere mai sustenabil, bazat pe consum, scriu și cei de la livemint.com.

Ne puteți urmări și pe Google News