Silicon Valley Bank a pierdut 42 de miliarde de dolari într-o zi. Compania a cerut protecția oferită de Legea Falimentului

Silicon Valley Bank a pierdut 42 de miliarde de dolari într-o zi. Compania a cerut protecția oferită de Legea FalimentuluiSursa foto. Dreamstime

SVB Financial Group a anunțat vineri că a depus o cerere de reorganizare supravegheată de instanță sub protecția Capitolului 11, a Legii falimentului, din Statele Unite. 

Conducerea SBV Financial Group, care controlează și Silicon Valley Bank (SBV) a mai anunțat că se caută cumpărători pentru activele sale, la câteva zile după ce autoritățile de reglementare din SUA au anunțat că vor prelua directoratul SBV.

Demersul de inițiere a procedurii de faliment vine în contextul în care măsurile de urgență pentru consolidarea încrederii nu au reușit până acum să risipească îngrijorările legate de o contagiune financiară.

Acțiunile băncilor continuă să scadă

Acțiunile marilor bănci au scăzut între 1,5% și 3% la începutul tranzacțiilor, și nu se cunoaște încă perioada pentru care acest trend va continua.

De asemenea, acțiunile financiare au pierdut miliarde de dolari, din valoare lor, de la la momentul anunțului privind prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank, de săptămâna trecută

”Este imposibil de știut dacă mai sunt și alți instituții care urmează să cadă, dar cred că o bună parte din știrile negative au fost publicate”, a declarat Art Hogan, economistul șef de la B. Riley Wealth Management.

SBV a vândut garanții de stat

Autoritățile de reglementare din California au închis vinerea trecută Silicon Valley Bank și au numit Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC) în calitate de administrator judiciar, aceasta fiind cea mai mare prăbușire de când Washington Mutual a dat faliment în timpul crizei financiare din 2008.

SVB a fost nevoită să vândă un portofoliu de titluri de stat și de titluri garantate cu ipoteci către Goldman Sachs cu o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, după ce creșterea randamentelor a erodat valoarea.

Pentru a astupa această gaură, a încercat să strângă 2,25 miliarde de dolari în acțiuni ordinare și acțiuni convertibile preferențiale, dar clienții speriați au retras depozitele, ceea ce a dus la o decapitalizare de 42 de miliarde de dolari într-o singură zi.

Credit Suisse are și ea probleme mari

După prăbușirea SBV, ochii economiștilor din țările dezvoltate s-au mutat pe Credit Suisse, a doua bancă ca mărime din Elveția.

Banca a amânat să își prezinte bilanțul fiscal pentru anul 2022, după ce autoritățile americane au pus o serie de întrebări privind lichiditățil, informează Reuters.

Pentru a salva situația, Banca Centrală a Elveţiei (SNB) a anunțat căa acordat un împrumut de 54 de miliarde de euro, pentru Credit Suiss.

 

Ne puteți urmări și pe Google News