Cu ce pensie se va alege un român ce încasează în prezent un salariu de 4.000 de lei. Analiștii se așteaptă la o criză în sistemul de pensii
- Iulia Moraru
- 16 martie 2023, 11:53
După un stagiu de cotizare de 35 de ani, chiar și românii care încasează în prezent un salariu mediu de 4.000 de lei vor primi de la stat o pensie infimă. Numărul tot mai mic al salariaților, raportat la numărul vârstnicilor va zgudui sistemul de pensii, avertizează specialiștii.
Chiar dacă de-a lungul anilor au contribuit cu sute de mii de lei la stat, românii vor avea o pensie cu care de abia se pot descurca, arată calculele. De asemenea, pe lângă suma care nu acoperă decât un sfert din coşul minim, viitorii pensionari nu vor primi înapoi pe cât contribuie acum.
Ce pensie va primi un român ce are acum un salariu de 4.000 de lei
Luând ca exemplu un român care are acum un salariu mediu de 4.000 de lei, adică 833 de euro, acesta ar urma să primească de la stat, după îndeplinirea stagiului de cotizare, o pensie de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul.
Punctul de pensie se calculează raportându-se un salariu mediu la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii. Un salariu mediu este în prezent de 6.789 lei, brut, 3.972 lei, net.
În acest context, ministrul Muncii Marius Budăi a declarat că este puțin precipitat să preconizăm de acum ce se va întâmpla cu pensiile peste 30 de ani. „Dacă sprijinim mediul de afaceri, în primă fază să îşi apere locurile de muncă existente şi în paralel cu majorarea salariului minim din România, lucrurile vor arăta altfel.
Este hazardat, din punctul meu de vedere, să ne exprimăm legat de ce se va întâmpla cu sistemul de pensii peste 30 de ani”, spune Budăi.
Marius Budăi, despre creșterea vârstei de pensionare la femei
Ministrul Muncii a intervenit în scandalul legat de creșterea vârstei de pensionare la femei, de la 63 la 65 de ani. El a spus că se întreabă adesea dacă cei care au gândit PNRR au acționat cum trebuie.
„Nu văd de ce am înlocui niște lucruri care funcționează bine și nu văd de ce, după vârsta de 65 de ani am interzice dreptul la pensie a anumitor cetățeni”, a spus ministrul.
Potrivit lui Budăi, dacă prelungești vârsta de pensie a unei persoane, automat îi interzici dreptul la pensie. „Noi PSD am spus-o de multe ori că nu susținem acest aspect. Eu susțin din punctul de vedere al profesionistului, din punctul de vedere al celui care este atent la ceea ce se întâmplă în viața actuală a cetățenilor români și sub nicio formă nu o vom susține”, a subliniat Marius Budăi, potrivit româniatv.net.