România a depăşit Grecia la puterea de cumpărare. Suntem la un pas de Spania și Portugalia

România a depăşit Grecia la puterea de cumpărare. Suntem la un pas de Spania și Portugalia Sursă: Ebastard129 | Dreamstime.com

Cu toate că România este o țară săracă, a depăşit Grecia la capitolul putere de cumpărare şi sunt șanse mari să depășească Cehia, Polonia, Spania sau Portugalia.

România a depăşit Grecia la capitolul putere de cumpărare. Statul nostru este foarte aproape de Cehia, Polonia sau Spania şi Portugalia.

România este una dintre cele mai sărace țări din Europa, dar este în primele locuri în clasamentul Eurostat la capitolul putere de cumpărare. Conform datelor oficiale, consumul individual, exprimat prin puterea de cumpărare (PPS), a variat anul trecut în Europa între 63% şi 146% din media UE în cele 27 de state membre, scrie Ziarul Financiar.

Deşi salariile continuă să fie foarte mici, România se află la 82% din media UE, cu 6 procente peste Grecia (76%) şi foarte aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania şi Cehia (85%). Potrivit sursei citate, doar nouă state europene au o putere de cumpărare peste media UE. Este vorba despre Luxemburg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda şi Franţa. În schimb, Bulgaria este ultima ţară în clasamentul Uniunii Europene, cu o putere de cumpărare de numai 63%, cu 37% mai puţîn decât media europeană. Alte patru state au o putere de cumpărare cu peste 25% mai mică decât media europeană, Croaţia, Letonia, Ungaria şi Slovacia.

Ne puteți urmări și pe Google News

România a depășit mai multe țări din Europa

România a depăşit în 2021 Estonia, Grecia, Croaţia, Letonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.

Nivelul preţurilor pentru bunurile de consum şi servicii în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cel mai scăzut fiind în Polonia (60% din media UE), România şi Bulgaria (ambele cu 56% din media UE), arată datele Eurostat. În 2021, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca şi Irlanda (ambele 140% din media UE), Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%).

Anul trecut, nivelul preţurilor pentru restaurante şi hoteluri a fost de aproape 3,4 ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Nivelul preţurilor a variat de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% în România şi 62% în Ungaria, la 155% din media UE în Danemarca, 137% în Suedia şi 133% în Finlanda.

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa între preţuri se află alcoolul şi tutunul, cel mai scăzut nivel fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cel mai ridicat în Irlanda (205% din media UE), urmată la distanţă de Finlanda (173%), Suedia (136%), Danemarca şi Franţa (ambele 134%). Variaţiile de preţ sunt provocate de diferenţele de impozitare la aceste produse.