Cât a fost puterea de CUMPĂRARE anul trecut în România

Cât a fost puterea de CUMPĂRARE anul trecut în RomâniaSursă foto: Arhiva EvZ

România a înregistrat cel mai mare avans în ceea ce priveşte puterea de cumpărare în 2017. Însă, Puterea scăzută de cumpărare pe cap de locuitor în cazul românilor (4.556 euro) demonstrează persistenţa decalajului mare între ţările Europei în ceea ce priveşte bunăstarea populaţiei, arată un studiu GfK.

În 2017, fiecare cetăţean din ţările UE analizate a avut o putere medie de cumpărare de 16.436 euro. Aceasta echivalează cu o creştere nominală de 1,9% faţă de anul precedent.

Puterea de cumpărare măsurată de GfK corespunde cu venitul net disponibil al populaţiei, inclusiv subvenţiile guvernamentale - pensii, ajutor de şomaj şi alocaţii pentru copii. Populaţia îşi foloseşte puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentaţie, întreţinere, servicii, vacanţe, asigurări, pensii private şi achiziţii din retail.

Chiar dacă în creştere, puterea de cumpărare în România este printre cele mai mici din Europa. Situaţia este asemănătoare celei din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia – Herţegovina, Macedonia şi, parţial, Turcia. Regiunile ţării unde puterea de cumpărare este mai ridicată faţă de restul ţării sunt: Bucureşti şi judeţele Cluj, Timiş, Alba, Sibiu, Braşov, Prahova, Argeş, Constanţa. Judeţele care au înregistrat un mic salt faţă de anul trecut şi au ajuns la nivelul judeţelor de mai sus în privinţa puterii de cumpărare sunt Arad, Hunedoara şi Mureş.

România a avut o inflaţie de 1,2% în 2017, sub media europeană. Estimările pentru 2018 însă arată o rată a inflaţiei de 4.1% pentru anul curent, cel mai mare nivel prognozat în UE.

 

Ne puteți urmări și pe Google News