A trăi visul american a fost una dintre marile dorințe ale multora dintre cei născuți pe meleagurile României. Dar sunt și români care i-au făcut pe americani să nu îi uite niciodată
Una dintre personalitățile care au mar cat memoria colectivă a americanilor este regina Maria a României. Nepoata longevivei regine Victoria a Marii Britanii, devenită „stăpâna” unui mic regat – România, era foarte apreciată în Europa. Era admirată pentru multiplele ei talente artistice, dar cel mai mult pentru puterea sa de a convinge, prin armele diplomației, mai marii oameni politici ai momentului să susțină cauza țării sale mici.
Și reginele visează
În anul 1926 regina Maria a subjugat și America. Regina României s-a aflat pe continentul american în perioada 18 octombrie-24 noiembrie 1926. Era un vis mai vechi al ei, acela de a vizita continentul îndepărtat. A ajuns la New York cu vasul Leviatan. Au însoțit-o principesa Ileana și principele Nicolae. Regina Maria a României a fost primită cu mult entuziasm, nu numai la nivel oficial. Străzile au răsunat de strigătele mulțimii de oameni care venise să o vadă. „Maria! Maria! Îmi auzeam numele strigat de mii de voci şi, după obiceiul american, de la geamuri se aruncau lungi ghirlande de hârtie şi tot felul de alte bucăţele de hârtie, de la miile de geamuri ale fantasticelor clădiri, până când tot aerul se umpluse de fâlfâiri albe, ca de milioane de păsări mari şi mici“. A fost primită de primarul New Yorkului, care i-a înmânat cheia orașului, dar a fost și la Washington, la Casa Albă. Vizita reginei de pe continentul european a fost evenimentul monden și politic al anului. Și nu numai, pentrua că mult timp s-a scris despre acest moment istoric.
Maica Alexandra
Fiica sa, principesa Ileana, avea să revină peste ani în America, unde, din păcate, viața a încercat-o greu. În 1967, Ileana a devenit stareța mănăstirii cu hramul „Schimbarea la față”, din Ellwood City, Pennsylvania. A murit în 1991, după ce a mai vizitat o dată România.
George Emil Palade
Singul român care a primit Premiul Nobel. G. E. Palade a urmat Facultatea de Medicină a Universității din București în 1930. După terminarea studiilor a fost cercetător, iar în timpul războiului a făcut parte din corpul medical al armatei române. În 1946, se căsătorește cu Irina Malaxa și pleacă în SUA. Activează în diverse universități. În 1952 devine cetățean american. În 1974, specialistul în domeniul biologiei celulare primește Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină. La 12 martie 1986, Ronald Reagan, președintele SUA, îi decernează Medalia Națională pentru merite deosebite.
FOTO: George Emil Palade
Jean Negulesco
Jean Negulesco (Ioan Negulescu 26 februarie 1900, Craiova - 18 iulie 1993, Marbella din Spania) a fost un pictor, regizor de film, scenarist și producător de film. În 1929 se stabilește în California. Se va lansa la Hollywood în lumea filmului. Americanii nu îl vor uita pentru că a lucrat, ca cineast, cu vedetele de neegalat Marilyn Monroe („How to Marry a Millionaire- Cum să te căsătorești cu un milionar”), Fred Astaire („Daddy Long Legs”) și multe alte nume celebre ale filmului.
Maria Tănase
Maria Tănase a reprezentat cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziția Internațională de la New York, din 1939. Pasărea măiastră a fost acompaniată de formația instrumentală condusă de un alt celebru interpret al muzicii românești naistul Fănica Luca și de orchestra dirijată de Grigoraș Dinicu. Au cântat în fața fostului președinte american Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Jascha Heifetz, Constantin Brâncuși. America a fost impresionată.
FOTO:Maria Tănase
Mircea Eliade
Mircea Eliade, românul care a marcat filosofia și istoria religiilor din toată lumea, a trăit în America până în anul 1986. Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor. A fost naturalizat cetățean american în 1966. Catedra de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago îi poartă numele.
FOTO:Mircea Eliade