23 de tineri voluntari derulează o campanie de combatere a sclerozei multiple.
Nu mai puţin de 30 de ţări şi 47.000 km va străbate sloganul "Fly for MS" (Zboară pentru scleroza multiplă) într-o misiune umanitară ce şi-a propus să atragă curajos atenţia asupra acestei maladii. Este cel mai lung zbor caritabil organizat vreodată.
Startul s-a dat pe 30 august, la New York, şi călătoria va dura aproximativ 60 de zile, timp în care vor fi vizitate 30 de ţări de pe continentul nord-american şi din Europa, între care şi România, ţări în care se află aproximativ 70% din totalul numărului de bolnavi de scleroză multiplă.
12 româno-americani inimoşi
În SUA, la iniţiativa lui Andrei Floroiu, un român stabilit în New York, 23 de voluntari s-au constituit într-o echipă pentru a arăta dificultăţile cu care se confruntă cei afectaţi de boală, dar şi cu scopul strângerii de fonduri pentru susţinerea lor. "Suntem o echipă de 23 de oameni, dintre care 12 sunt români. În fiecare ţară prin care trecem avem cunoscuţi care ne-au sprijinit iniţiativa", spune românul.
Mesajul campaniei va fi purtat de Andrei Floroiu şi de Keith Siilats (originar din Estonia), amân doi posesori de brevete de pilot, într-o călătorie transatlantică şi transeuropeană ce va însuma 150 de ore de zbor, la bordul unui avion Cessna 340. În timpul călătoriei vor fi transportate cu aeronava persoane afectate de scleroză multiplă, cu probleme fizice ori financiare sau care nu pot ajunge la spital.
Andrei Floroiu (38 de ani) a părăsit România în 1995. "Acum şase ani, când lucram pe Wall Street, ocupându-mă cu investiţii în biotehnologie, am luat contact cu instituţii, medici, dar şi cu sute de pacienţi", povesteşte Floroiu despre cum s-a născut ideea acestei campanii. În România, pe 17 septembrie În România, misiunea "Fly for MS" va sosi pe 17 septembrie şi va rămâne doar patru zile. În acest timp echipa va fi însoţită de cameramani de la diverse televiziuni, dar şi de jurnalişti. Sunt prevăzute escale la Iaşi, Tulcea şi Bucureşti, unde vor avea loc evenimente în sprijinul campaniei şi conferinţe de presă.
În capitală, Andrei speră să organizeze un spectacol caritabil şi şi-ar dori să discute şi cu ministrul sănătaţii, Cseke Attila.
După ce această misiune se va încheia, Andrei Floroiu se gândeşte ca tot materialul filmat în călătorie să devină un documentar. Tânărul şi-a propus să facă şi un zbor deasupra Deltei Dunării, pentru a filma "această minune a naturii" pe care vrea să o arate şi celor din America.
- Puteţi dona 2 euro, pentru campania de combatere a sclerozei multiple, prin trimiterea unui SMS la numărul 890 în reţeaua Vodafone, Orange şi Cosmote, în perioada 10–29 septembrie. Servicii oferite gratuit de Vodafone, Orange şi Cosmote. Nu se percepe TVA. Mai multe informaţii pe http://www.flyms.org şi http://blog.flyms.org.