Unul din zece români este diagnosticat cu diabet

Unul din zece români este diagnosticat cu diabet

Peste 11% din populația României suferă de diabet zaharat, ceea ce înseamnă că din zece persoane adulte, una suferă de această afecțiune, a precizat, marți, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Romulus Timar, în cadrul evenimentului de lansare a Forumului Român de Diabet. Totodată, acesta a atras atenția asupra gravității diabetului dacă nu este ținut sub control, dar și cât de importantă este prevenirea acestuia printr-un mod de viață sănătos.

„La nivel mondial există peste 400 de milioane de pacienți care suferă de diabet zaharat, mai exact 90-95% sunt diagnosticați cu această boală de tip II, iar 90% dintre aceștia sunt supraponderali sau obezi. Foarte important este faptul că la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are același diagnostic, dar nu ştie și nu îl tratează în mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre. La nivel mondial, se anticipează o creştere în următorii 20 - 25 de ani cu 50% a diabetului zaharat, iar în Europa undeva la 16%” , a precizat Romulus Timar. Acest diagnostic poate să conducă chiar și la boli cardiovasculare sau insuficiență cardiacă. Totodată este și principala cauză de amputaţie la nivelul membrelor inferioare, iar în ţările dezvoltate este principala cauză a stadiilor finale ale bolii cronice de rinichi. România se află printre puținele state ale lumii unde accesul la medicația necesară este gratuit. În opinia ministrului Sănătății „ar trebui să existe un Registru unic al pacienţilor cu diabet. Dacă nu cunoaştem aceste date și nu ştim exact despre ce pacient discutăm şi ce putem să facem, nici prevenţia nu va putea fi condusă cu succes şi nici nu vom putea susţine pe mai departe ceea ce ne propunem vizavi de pacienţii pe care deja îi ştim cu diabet zaharat tip I sau II”, a explicat Sorina Pintea. În urma evenimentului, ministrul Sănătății a scris pe Facebook că „Anul acesta este momentul să acționăm mai mult în domeniul prevenției. Este necesară crearea unei platforme comune a Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru a dezvolta principii noi pentru educație, pentru sănătate”.

În anul 2018, Programul Național de Diabet a beneficiat de un buget de 1,3 miliarde lei, pentru cei 860.000 de pacienți care au beneficiat de medicamente, insulină, materiale și sisteme de monitorizare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News