Români blocaţi în deşertul libian

Români blocaţi în deşertul libian

EXCLUSIV EVZ. Ministerul român de Externe (MAE) se bazează deocamdată pe marile companii la care lucrează cetăţenii români din Libia pentru evacuarea acestora din ţara aflată în pragul unui adevărat război civil. Potrivit MAE, în jur de 500 de cetăţeni români se aflau ieri în Libia. Din informaţiile EVZ, mulţi dintre ei sunt încă în deşert, departe de capitală, şi nu au deocamdată posibilitatea de a părăsi zona, cu atât mai puţin ţara.

În jur de 500 de români din Libia se află în evidenţele MAE. „Avem 450 de cereri de asistenţă consulară şi 220 de solicitări de informaţii privind modalitatea de a părăsi ţara”, a declarat azi Doris Mircea, director general pentru diplomaţie publică al MAE. Mircea a precizat totodată că 80 de români s-au întors deja în ţară, cu cursele regulate.

În privinţa celorlalţi români aflaţi în Libia, MAE are, deocamdată, puţine soluţii. „Aproape 70% dintre români lucrează pentru companii mari, care deţin posibilităţi logistice pentru evacuarea din ţară”, spune Doris Mircea. Printre companii se află Rompetrol, ENI, Bosch sau Lavalin. „În plus, MAE este în contact cu celelalte consulate şi în momentul în care există curse ale altor state îi vom direcţiona către acestea”, a adăugat Mircea.

Din informaţiile EVZ, 189 de români lucrează pentru Lavalin/Midrom în Libia. Rompetrol are în jur de 62 de angajaţi. Alţi 38 de români lucrează pentru o companie libiană. Aceştia din urmă se află în prezent în regiunea Jalu, la sud -est de Tripoli, în zona oraşului Ghariat, aflat la 300 de km sud de capitala libiană şi la Tripoli. Problema lor este înrăutăţită de faptul că telefoanele nu funcţionează. Un angajat al unei companii libiene a declarat pentru EVZ, sub protecția anonimatului, că problema cea mai mare o reprezintă transportul angajaților de la sondele aflate in deșert, unele chiar la 1000 de km distanță de capitală și aflate sub controlul opoziției, spre Tripoli. În aşteptarea unui avion Pentru asigurarea funcţionării la parametri normali a Secţiei consulare a Ambasadei României la Tripoli în vederea acordării asistenţei necesare în actualele circumstanţe, MAE va trimite, în regim de maximă urgenţă, doi funcţionari consulari la Tripoli, a anunțat azi un comunicat al instituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una dintre posibilităţile pentru evacuarea românilor din Libia este trimiterea unui avion. Un avion aşteaptă şi românul aflat la Tripoli şi contactat de EVZ. Doris Mircea a declarat azi că, „în cazul în care situaţia o va impune, România va face toate forturile pentru evacuarea românilor”. „Nu toţi doresc însă să plece”, a spus oficialul MAE.

Germania a trimis azi un avion al companiei Lufthansa şi două avioane de transport militare pentru evacuarea cetăţenilor săi din Libia. Şi Parisul a decis trimiterea la Tripoli, în cursul zilei de azi, a trei avioane militare cu care să fie evacuaţi cetăţenii francezi a căror prezenţă în Libia nu este neapărat necesară, a anunţat ministrul de externe, Michele Alliot-Marie.

Bulgaria şi-a anunţat la rândul său intenţia de a trimite un avion azi. Lisabona a trimis deja un avion pentru evacuarea cetăţenilor portughezi, iar Italia a anunţat că va face acelaşi lucru.

Ce face Rompetrol?

„La nivelul Grupului Rompetrol, s-a stabilit o celulă de criză pentru monitorizarea, coordonarea şi menţinerea legăturii cu cei 62 de colegi români din Libia, angajaţi ai Diviziei de Foraj şi servicii speciale la sonda a companiei Rompetrol S.A. Suntem în legatură directă cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi ai Consulatului României de la Tripoli pentru informarea corectă asupra situaţiei personalului român din zonele afectate dar şi pentru identificarea celor mai rapide şi sigure soluţii pentru protejarea acestora”, precizează o informare a Rompetrol.

„În funcţie de evoluţia evenimentelor din Libia, dar şi a recomandărilor autorităţilor de resort, Grupul va adopta cea mai bună variantă pentru protejarea angajaţilor săi. Menţionăm că reprezentanţii companiei Rompetrol S.A. au transmis în data de 18 februarie către Consulatul Roman din Tripoli toate datele de identificare şi contact ale angajaţilor români din Libia", mai spune comunicatul. Un al doilea comunicat al companiei precizează că „în prezent, angajații români ai Grupului Rompetrol din Libia sunt în siguranță, în afara zonelor de conflict, au provizii suficiente de alimente și carburanți”.  „În funcție de condițiile de transport, dar și de evoluția situației generale, se va respecta planul de evacuare stabilit la nivelul celulei de criza constituite la nivelul Grupului Rompetrol”, mai spune comunicatul.

Între timp, mai multe companii petroliere au anunţat că vor începe evacuarea personalului, notează New York Times. Compania italiană ENI a anunţat că a început deja repatrierea peronalului neesenţial şi a familiilor angajaţilor. Compania norvegiană Statoil a precizat de asemenea că îşi închide biroul din Tripoli şi că angajaţii străini se pregătesc să părăsească Libia.

OMV plănuieşte să evacueze o parte din angajaţi şi să lase doar personalul esenţial. Compania britanică BP a informat la rândul său că va evacua în jur de 40 de angajaţi străini, în special din regiunea Tripoli.  Însărcinatul cu afaceri al Libiei, convocat la MAE MAE a mai anunțat ază că l-a convocat în audiență pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Libiei la Bucureşti, căruia i s-a transmis preocuparea autorităţilor române pentru deteriorarea situaţiei interne, care a dus la pierderea de vieţi omeneşti. „Reprezentanţii MAE au solicitat însărcinatului cu afaceri a.i. ca autorităţile din Libia să protejeze integritatea fizică şi bunurile cetăţenilor români şi să le faciliteze plecarea din ţară fără a le mai pune obstacole artificiale, cum ar fi vizele de ieşire de pe teritoriul naţional”, precizează un comunicat al MAE.