Evenimentul Zilei > International > Româncele care muncesc în Austria, probleme mari cu obținerea ajutorului de stat
Româncele care muncesc în Austria, probleme mari cu obținerea ajutorului de stat

Româncele care muncesc în Austria, probleme mari cu obținerea ajutorului de stat

Aproximativ 55.000 de românce care lucrează în Austria, fie ca menajere, fie ca îngrijitoare medicale, se află într-o situație disperată.

Conaționalele noastre nu mai pot lucra în această perioadă și nici nu pot accesa ajutorul de 1000 de euro, oferit de stat celor care sunt afectați de măsurile de siguranță împotriva coronavirusului.

„Aproximativ 25.000 de menajere românce și alte aproape 30.000 de conaționale care lucrează în Austria ca îngrijitoare medicale sunt într-o situație disperată, fiind aproape în imposibilitatea de a munci și de a beneficia de sprijinul oferit de stat pentru cei ai căror locuri de muncă a fost afectat de coronacriză.

Camerea Federală Economică a Austriei le cere îngrijitoarelor și menajerelor să depună solicitări online pentru ajutorul de stat în caz de calamitate, însă link-ul pentru acest ajutor este exclusiv în limba germană, barieră lingvistică peste care multe dintre angajatele românce nu pot trece. Asociația româncelor care au grijă de vârstnicii din Austria – PflegeHELP, a depus o plângere oficială în acest sens”, anunta ziarulromanesc.at.

Asta în contextul în care autorităţile austriece au primit luni la Viena 231 de îngrijitoare originare din România şi Bulgaria pentru a preveni o penurie de mână de lucru care ar putea surveni din cauza restricţiilor de circulaţie în interiorul Uniunii Europene, relatează AFP.

„Soluțiile trebuie să vină din partea Austriei. În primul rând trebuie rezolvată criza acestor românce care nu pot ajunge la lucru. Ele au nevoie de acest ajutor de stat și pentru a-l accesa au nevoie de soluții în limba română. Momentan formularul pe care trebuie să îl completeze pune probleme și unei persoane care cunoaște bine limba germană, darămite unei persoane care abia acum o învață.

De aceea, asociația noastră a trimis o scrisoare deschisă către președintele camerei economice din Viena prin care am solicitat traducerea rapidă a acestui formular în limba română și posibilitatea ca acesta să fie accesat direct în limba română. Noi am pus la dispoziția lor o traducere cu titlu privat pentru a le ajuta să demareze acest proces, dar soluția trebuie să fie una oficială”, a declarat Adrian Staicu, președintele asociației PflegeHELP.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: