Român cu pregătire militară, dispărut în Libia. MAE a organizat o celulă de criză

Român cu pregătire militară, dispărut în Libia. MAE a organizat o celulă de criză

Un român este dispărut în Libia. Este vorba de un fost militar care lucra în prezent pentru o firmă de securitate și pază. Anterior, bărbatul a lucrat în cadrul grupului naval al forțelor pentru operații speciale, avînd pregătire de scafandru, dar și de parașutist. El a ajuns în Libia în urmă cu doi ani.

Un fost militar român, angajat al unei firme de pază și securitate din Libia a fost dat dispărut. Conform informațiilor date publicității după dispariție, militarul român se afla de doi ani în această țară, unde a fost angajat de firma de pază. Anterior, el a lucrat în Ministerul Apărării Naționale (MApN), până în anul 2012, când s-a retras.

Fostul militar avea pregătire de scafandru și parașutist, fiind angajat, în grupul naval al forțelor pentru operații speciale.

Conform unor informații apărute în spațiul public, fostul militar român ar fi fost reținut, dar nu se știe cu exactitate de către cine. Este posibil, conform unor surse ale Antena 3, ca răpitorii să fie insurgenți. Conform altor informații, neoficiale, citate de aceeași sursă, fostul militar român ar fi fost reținut, împreună cu alți colegi de-ai săi, pe un aeroport din Tripoli, capitala Libiei.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe s-a format o celulă de criză care urmărește cu atenție evenimentele pentru a lua toate măsurile ce se impun în vederea eliberării.

Companiile de securitate caută militari cu experiență

Jurnalistul Radu Tudor a explicat, într-o intervenție la Antena 3, că militarii cu experiență de luptă sunt recrutați de companii private de securitate, imediat de ies din sistem. Aceștia primesc tot felul de misiuni pentru care încasează până la 10.000 de dolari salariul pe lună.

„Din informațiile pe care le cunosc despre acest mediu de securitate, majoritatea militarilor tineri care au experiență în teatre de operații, fie că e vorba de militarii din Ministerul Apărării, din Ministerul de Interne, din serviciile de informații, și care ies din sistem sunt căutați de companii private de securitate”, a explicat Radu Tudor.

Potrivit spuselor sale, deși salariul este extrem de tentant, mediul de lucru este foarte periculos, dat fiind că angajații companiilor de securitate și pază trebuie să opereze în zone expuse atentatelor teroriste.

„Plățile care se fac sunt extrem de tentante, numai că mediul este foarte, foarte periculos. Plățile pentru cei care sunt agenți de securitate la companii private și au experiență militară pot ajunge și până la aproape de 10.000 de dolari pentru zonele extrem de periculoase și de expuse din punct de vedere al atentatelor teroriste”, a spus jurnalistul Radu Tudor.

Ne puteți urmări și pe Google News