Oligarhul rus Roman Abramovich, în vârstă de 55 de ani, este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin. În această calitate, patronul lui Chelsea încearcă să mijlocească negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. Deși nu face parte oficial din echipele de negociatori, Abramovich joacă rolul unui intermediar, purtând mesaje între Moscova și Kiev.
În acest context, Roman Abramovich a acuzat simtome asemănătoare celor provocate de otrăvire după ce a participat la o întîlnire cu alți negociatori din Ucraina. Discuțiile s-ar fi purtat, într-un apartament din Kiev, pe 3 martie. La scurtă vreme după întâlnire, Abramovich și membrii delegației Ucrainei au suferit simptome specifice otrăvirii, după cum relatează The Wall Street Journal. În dimineața următoare, aceștia ar fi suferit dureri și inflamații la nivelul ochilor și inflamații la nivelul pielii.
Ulterior, printre simptomele pe care le-a prezentat patronul lui Chelsea au fost ochi roșii și exfoliere a pielii de pe mâini și de față. Potrivit informațiilor din presă, atât oligarhul rus cât și ceilalți membri ai delegației au primit îngrijiri medicale. Drept urmare, starea lor de sănătate s-a îmbunătățit, iar nu le mai este în pericol.
Experții care au investigat incidentul susțin că este greu să determine modul în care aceștia ar fi fost otrăviți. În opinia lor, există mai multe posibilități. Astfel, simptomele ar fi putut apărea după expunerea la un agent chimic sau biologic, dar și după un atac cu radiații electromagnetice, conform Daily Star.
Consilierul președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a respins ipoteza conform căreia, Roman Abrammovich și negociatorii ucraineni ar fi fost otrăviți în timpul negocierilor de la Kiev, de la începutul lunii martie.
Cu ce a fost otrăvit Abramovich
Informația cu privire la otrăvirea lui Roman Abramovich este confirmată și de grupul de investigații jurnalistice Bellingcat. Potrivit informațiilor prezentate de reprezentanții acestuia, trei membri ai delegațiilor care au participat la discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia, în noaptea de 3 spre 4 martie 2022, au prezentat simptome ale otrăvirii cu compuși chimici.
Roman Abramovich, împreună cu un alt antreprenor rus, au luat parte la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov. Discuțiile au început în după-amiaza zilei de 3 martie și s-au încheiat în jurul orei 22.00. Pe parcusul întâlnirii, cei trei au consumat ciocolată și apă. De menționat că un al patrulea participant la discuții nu a prezentat simptomele otrăvirii.
Cei trei negociatori s-au retras într-un apartament din Kiev, mai târziu, în acea noapte și au simțit simptomele inițiale. Între acestea inflamație a ochilor, a pielii și dureri perforante în ochi. Simptomele s-au atenuat spre dimineață.
Conform investigației Bellingcat, care a apelat la specialiști, simtomele ar corespunde intoxicării cu porfirină sau organofosfați. Aceștia au fost folosiți într-o cantitate destul de redusă, astfel încât simptomele s-au ameliorat în timp.
Abramovici intermediarul păcii între Moscova și Kiev
Oligarhul rus Roman Abramovich este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin și s-a oferit să faciliteze discuțiile pentru încheierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina. Folosindu-se de poziția sa el a făcut naveta de la Moscova la Kiev, Lvov sau unde a mai fost nevoie, pentru a transmite și recepta mesaje.
În acest context, potrivit primelor informații, responsabili pentru tentativa de otrăvire a lui Abramovich ar fi reprezentanții unei facțiuni poltice din Rusia. Aceștia ar dori ca negocierile să se blocheze, iar războiul să continue.
Rusia a mai fost acuzată de otrăvire
De altfel, nu este prima oară când Rusia este acuzată că încearcă să otrăvească anumiți politicieni, adversari ai lui Vladimir Putin sau șefi de stat. În trecut, Moscova a fost acuzată că ar fi otrăvit mai mulți oficiali de rang înalt. Printre aceștia se numără fostul președinte ucrainean Viktor Yushchenko și opozantul Alexei Navalnîi.
Un alt caz celebru este cel al fostului spion rus Alexander Litvinenko, devenit critic al lui Putin. Acesta a murit în anul 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu.