Rolul esențial pe care sateliții de comunicații îl pot avea în salvarea omenirii. Se pregătește primul experiment

Rolul esențial pe care sateliții de comunicații îl pot avea în salvarea omenirii. Se pregătește primul experimentManevre suspecte în spațiu. Sursa foto: Arhiva EvZ

Un studiu al companiei europene aerospațiale Airbus a concluzionat că sateliții utilizați pentru difuzarea programelor TV ar putea fi rapid transformați în detectoare de asteroizi, în cazul în care o rocă spațială ar amenința Pământul.

Acest studiu a fost comandat de Agenția Spațială Europeană, făcând parte din efortul său de a se pregăti pentru un scenariu apocaliptic care ar putea avea loc într-o zi. Sateliții de telecomunicații înconjoară Pământul cu o viteză care se potrivește cu viteza rotației planetei, fiind prezenți constant, deasupra unei regiuni. 

Arme anti-asteroizi

În acest scenariu, dacă astronomii detectează un asteroid în curs de coliziune cu Pământul, producătorii de sateliți din întreaga lume vor trebui să înceapă să transforme sateliții de telecomunicații în arme anti-asteroizi. 

Un satelit care oprește prăbușirea asteroidului pe Pământ, își poate schimba traiectoria cu un centimetru sau doi, fiind suficient pentru a-l îndepărta și pentru a preveni un dezastru, dacă este făcut cu suficient de mult timp înainte de impact.

Airbus a ales o tehnologie deja disponibilă dintr-un motiv foarte simplu: astronomii pot observa un asteroid în curs de coliziune cu Pământul, cu puțin timp înainte. Misiunea de deviere ar putea dura între 6 și 18 luni pentru a-și atinge ținta, ceea ce ar permite inginerilor să pregătească nava doar 6 luni.

"Detectarea asteroizilor s-a îmbunătățit foarte mult în ultimele decenii", a spus Albert Falke. "Există programe de observare ale NASA. Ar trebui cunoscuți toți asteroizii mari, însă chiar și așa există unii care nu pot fi observați, deoarece apropierea lor de Pământ a fost făcută înainte de a exista telescopul".

Distrugere pe scară largă

Potrivit lui Albert Falke, omenirea ar trebui să fie pregătită dacă un asteroid ar lovi Europa centrală, deoarece ar provoca distrugeri pe întregul continent. "Un astfel de impact ar produce o undă de șoc", a spus Falke. "O mulțime de material ar fi aruncat în atmosferă, motiv pentru care toată flora și fauna ar fi distruse în lunile și anii care urmează acestui impact."

Falke este precaut în a răspunde dacă un asteroid mai mare de 300 metri ar putea fi deviat folosind această metodă. Se crede că asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor, în urmă cu aproximativ 60 milioane de ani, a avut cel puțin 9,6 km în diametru.

Omenirea pare să fie într-o situație mai avantajoasă față de dinozauri. Primul experiment din lume de deviere a asteroidului va avea loc anul viitor, când se așteaptă ca o misiune NASA, denumită DART, să pătrundă într-o mică lume de asteroizi, care orbitează un asteroid mai mare, a spus Live Science.

Ne puteți urmări și pe Google News