Rominsolv şi BDO Business Restructuring au înaintat Tribunalului Vâlcea  acţiunea în răspundere asupra lui Constatin Roibu, fostul preşedinte – director general al combinatului din Râmnicu Vâlcea , dar şi a foştilor subordonaţi ai acestuia, Vasile Mandica, fost director economic, Veronica Preoteasa şi Nicolae Olaru, foşti directori comerciali şi Daniel Mihăescu, fost director Divizia Petrochimică Piteşti.

Decizia de a cere răspunderea în solidar a lui Roibu şi a foştilor săi subordonaţi a fost aprobată în Adunarea Creditorilor Oltchim, consemnează Economica.net.

Cererea de tragere la răspundere a fostei conduceri a societăţii a fost făcută ca urmare a depistării, în Raportul asupra Insolvenţei şi în raportul Curţii de Conturi, a următoarelor fapte culpabile: "folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane[…] dispunerea, în interes personal, a contiuării activităţii care duce la încetarea de plăţi, folosirea mijloacelor ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi".

Constatin Roibu a fost cel mai longeviv director al unui combinat de stat din România, el "împărăţind" la Oltchim din 1991, până în 2012: În acest timp, combinatul a acumulat datorii de peste 700 de milioane de euro la AVAS, bănci comerciale, Salrom SA şi Electrica.

Constatin Roibu susţine că nu se consideră vinovat de insolvenţa Oltchim şi că a un document la judecătorul sindic în care se disculăpă de toate acuzele care i-au fost aduse prin Raportul asupra Insolvenţei. Statul încearcă încă să privatizeze Oltchim, la pachet cu rafinăria Arpechim Piteşti, după preluarea acesteia de la Petrom. Termenul  limită este pe 6 iunie. Până în prezent, ar fi interesate două societăţi, un consorţiu chinez şi SIF Transilvania.