"Roibu-împărat", chemat în răspundere pentru dezastrul de la Oltchim
- Căt ălin Antohe
- 17 mai 2014, 12:32
Constantin Roibu, fostul director general al combinatului Oltchim este făcut răspunzător de către consorţiul administratorilor judiciari Oltchim, pentru decizii eronate de management, spolierea companiei şi investiţii ineficiente.
Rominsolv şi BDO Business Restructuring au înaintat Tribunalului Vâlcea acţiunea în răspundere asupra lui Constatin Roibu, fostul preşedinte - director general al combinatului din Râmnicu Vâlcea , dar şi a foştilor subordonaţi ai acestuia, Vasile Mandica, fost director economic, Veronica Preoteasa şi Nicolae Olaru, foşti directori comerciali şi Daniel Mihăescu, fost director Divizia Petrochimică Piteşti.
Decizia de a cere răspunderea în solidar a lui Roibu şi a foştilor săi subordonaţi a fost aprobată în Adunarea Creditorilor Oltchim, consemnează Economica.net. Cererea de tragere la răspundere a fostei conduceri a societăţii a fost făcută ca urmare a depistării, în Raportul asupra Insolvenţei şi în raportul Curţii de Conturi, a următoarelor fapte culpabile: "folosirea bunurilor societăţii în interes propriu sau în interesul altei persoane[...] dispunerea, în interes personal, a contiuării activităţii care duce la încetarea de plăţi, folosirea mijloacelor ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi". Constatin Roibu a fost cel mai longeviv director al unui combinat de stat din România, el "împărăţind" la Oltchim din 1991, până în 2012: În acest timp, combinatul a acumulat datorii de peste 700 de milioane de euro la AVAS, bănci comerciale, Salrom SA şi Electrica.
Constatin Roibu susţine că nu se consideră vinovat de insolvenţa Oltchim şi că a un document la judecătorul sindic în care se disculăpă de toate acuzele care i-au fost aduse prin Raportul asupra Insolvenţei. Statul încearcă încă să privatizeze Oltchim, la pachet cu rafinăria Arpechim Piteşti, după preluarea acesteia de la Petrom. Termenul limită este pe 6 iunie. Până în prezent, ar fi interesate două societăţi, un consorţiu chinez şi SIF Transilvania.